Školska knjiga za vas
OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN DJEČJE KNJIGE
„Knjižna booka“ na Zrinjevcu
objavljeno: 3. travnja 2015.

Međunarodni dan dječje knjige koji se već 39 godina obilježava 2. travnja, na rođendan Hansa Christiana Andersena, proslavljen je u veselome natjecateljsko-književnom tonu u četvrtak na zagrebačkom Zrinjevcu.

Program s nazivom „Knjižna booka“ okupio je učenike iz triju zagrebačkih škola te učenike iz osam hrvatskih županija, a osmislili su ga i organizirali Hrvatska udruga školskih knjižnica i Pozitiva plus, u suradnji s izdavačkom kućom Školska knjiga i uz pomoć pokrovitelja – Grada Zagreba.

U zafrkantskoj atmosferi, za koju se pobrinuo Siniša Cmrk, dječji animator bez premca, na Zrinjevcu se populariziralo čitanje kao zabavna i nadahnjujuća aktivnost.

Tako je projekt „Čitajmo zajedno, čitajmo naglas: zaboravljene knjige“, u kojemu su učenici iz dvadesetak hrvatskih škola predstavljali pročitane knjige na pozornici Glazbenog paviljona, nadopunjen nizom igara koje su zahtijevale spretnost i suradnju.

Riječ je o pilot-projektu Knjiga – prva liga, modelu za nacionalno natjecanje u poznavanju sadržaja iz hrvatskog jezika i književnosti, kojemu je cilj afirmirati knjigu i usmjeriti učenike prema pozitivnim vrijednostima.

U natjecateljskom dijelu programa pobijedili su učenici Osnovne škole Jurja Habdelića iz Velike Gorice.

Drugu nagradu osvojili su učenici zagrebačke Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Zagreba, a treću su zauzeli učenici zagrebačke Osnovne Škole Antuna Mihanovića.

Svi su oni odnijeli u svoje školske knjižnice veliku kutiju punu knjiga.  

Uz učenike osnovnih i srednjih škola te njihove nastavnike i knjižničare, u programu su sudjelovali i nakladnici s prodajnom izložbom knjiga. Manifestacija je pokazala da, uz malo truda, knjiga može biti „in“ i omogućiti učenicima obilje zabave i radosti.