Zanimljivosti
DVOJEZIČNI SCENARIJ I CRTIĆ ZA DJECU [I SVE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU]
Nebeski letači [Sky fliers]
objavljeno: 3. srpnja 2019.

… svoj prvi moravički crtani film i to podijelili sa svojim sumještanima i svim ljubiteljima toga žanra.

Zvuk školskog zvona označava kraj još jedne nastavne godine. Gotovo je! Napokon! Ali ne i za osmi razred. Zacijelo se pitate zašto. Dopustite da vam ispričam priču o osmašima i njihovim „nebeskim letačima”.

Početkom nastavne godine osmaši su zajedno s učiteljicom engleskog jezika Davorkom Nekić odlučili napraviti crtić. Bili su svjesni toga da je to podosta ambiciozno i da zahtijeva velik trud i rad. Ali bili su spremni zaroniti u svijet crtića. Ako to može Disney, mislili su, valjda mogu i oni.

Možda se neki od vas mogu prisjetiti slikovnice Đuro the Seagull koju je napisala Vanja VUČINIĆ, prošlogodišnja osmašica iz PŠ Nikole Tesle u Moravicama. Ovogodišnji su osmaši odlučili napraviti kratak crtić temeljen na toj slikovnici.

Kao i svaki, tako je i njihov početak bilo pomalo krivudav. Najprije su se morali sastati i zapisati svakojake ideje koje su im padale na pamet, a potom iz te kreativne gomile ideja izabrati najbolju na kojoj bi temeljili svoj crtić. Tijekom te oluje ideja čitali su slikovnicu… i čitali… i čitali… sve dok napokon nisu došli do priče za koju su se svi složili da je najbolja za njihov crtani uradak.

Time je završena prva faza. Druga je značila pisanje scenarija na materinskom jeziku pa su se brzo bacili na posao. Scenarij je bio gotov za samo nekoliko dana. Učiteljica engleskog jezika, koja je ujedno bila i jedan od mentora na tom projektu, pregledala je njihov scenarij i u nj unijela samo poneki ispravak.

Nakon te faze učenici su se samostalno podijelili u skupine od kojih je svaka dobila drukčiji zadatak kako bi na taj način bili efikasniji i, naravno, brži. Izvrsno odigrano!

Treća je faza uključivala prijevod scenarija na engleski jezik. To je bio izazov jer, premda su neke dijelove preveli s lakoćom, neki su im bili problem. Naime, koristeći se internetskim rječnikom, naišli su na desetke različitih riječi koje odgovaraju hrvatskoj riječi koju su pokušavali prevesti. No koja je od njih prava?! Kao što je poznato, prevođenje nije nimalo lako, a oni su to saznali na svoj način. Imali su uspona i padova tijekom prevođenja, ali uspjeli su odlično prevesti scenarij, a učiteljica engleskog jezika morala im je ispraviti samo tri-četiri riječi. Odličan posao, osmaši!

Dok je jedna skupina vrijedno prevodila, druga se bavila ilustracijama koje su nedostajale. Uzete su originalne ilustracije iz slikovnice, djelo Valentine ALINČIĆ i Roberte VUČINIĆ, ali morali su nadomjestiti one koje su im manjkale, pa su ilustrirali ženku galeba koja se pojavljuje u crtiću. I tako je rođena Luca! Bilo je tu više pokušaja, ali na kraju su se svi složili da Luca izgleda točno onako kako su je i zamišljali. Luca je zakon, nema što!

Sljedeća je grupa izrađivala scene, odnosno kadrove, te u njih umetala ilustracije pri čemu su morali biti jako oprezni jer su scene trebale biti što sličnije onima iz scenarija. Morali su umetnuti i neke dodatke u ilustracije, primjerice zavoj na Lucinu ozlijeđenom krilu. Koristili su se i programima za obradu fotografija na svojim mobilnim uređajima, naravno, uz učiteljičino dopuštenje.

U to su vrijeme dvojica učenika radila na uvodnoj i završnoj špici jer je svaki crtić koji išta vrijedi mora imati, kažu osmaši.

Treća je faza bila zaista zahtjevna, ali iz nje su i štošta naučili.

Sljedeća je faza uključivala snimanje glasova. Prije snimanja učenici su se morali pripremiti ne bi li što bolje, jasnije i razgovjetnije pročitali svoje uloge. Glasove su snimali kao pravi pravcati profesionalci – koristeći se slušalicama, mikrofonom i programom Audacity. Snimali su, rezali, kopirali, lijepili, ujednačavali…

U petoj su fazi ubacivali svoje glasovne snimke u crtić i to su činili nevjerojatnom brzinom. Na kraju su dodavali poneke efekte te su tako „ispolirali” svoj animirani dragulj.

Crtić su napravili u programu Movie Maker te su pritom, neovisno o mentoriranju učiteljica, morali pročitati mnoštvo objašnjenja kako se što radi unutar tog programa ne bi li sve scene spojili kako treba. 

Na kraju su dobili slatku nagradu – čokoladnu tortu – za sav trud uložen u stvaranje crtića. Torta je bila na naslovnici njihovoga scenarija, a bila je dar njihovih mentorica iz engleskog jezika i informatike.

Informatički dio projekta zasluga je učiteljice informatike Anamarije DIKLIĆ, a cijeli je projekt izvrstan primjer integriranoga nastavnog procesa u kojem su se isprepletali nastavni predmeti Engleski jezik i Informatika na temelju čega je nastao dvojezični crtić Sky fliers.

Crtić Sky fliers službeno je predstavljen 26. lipnja 2019. u 15 sati u predvorju nama susjedne Željezničke tehničke škole. Vjerujem da će taj datum osmaši pamtiti još dugo. Mnogi su došli kako bi im iskazali potporu i pokazali koliko su ponosni na njih i njihov crtić. Bilo je ondje sadašnjih i bivših učenika naše škole, učitelja i učiteljica, roditelja i članova obitelji te mještana koji se uvijek rado odazovu pozivu na slične događaje. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Antona BURIĆA, cijeli je događaj moderirala učiteljica Davorka NEKIĆ, a učiteljica Anamarija Diklić bila je zadužena za sam crtić, odnosno za to da tehnika ne zakaže. Ali glavne zvijezde, oni koji su govorili o crtiću i svim njegovim fazama izrade, bili su upravo učenici osmog razreda David ĆELAM, Ivan DOKMANOVIĆ, Ema KONJEVIĆ, Ema LEŠNJAKOVIĆ, Luka MAJETIĆ, Stefan NIKŠIĆ, Teodor NINKOVIĆ, Filip ŠTERLE, Sretan VUČINIĆ i Damian VUČKOVIĆ.

Uz crtić, bilo je ondje još nekoliko neizostavnih dodataka kao što je knjižica Sky fliers sa scenarijem na hrvatskom i engleskom jeziku koju je tiskao Demago d. o. o. iz Maribora u  Sloveniji, Sky fliers bedževi koje nam je izradio Što čitaš? iz Zagreba te male Sky fliers čokolade kojima nam je predstavljanje zasladio ‘T.B.M.-93’ d. o. o. iz Zagreba. Bilo je to sve što je bilo potrebno za veliko finale kojim su osmaši zaokružili svojih osam godina osnovnoškolskog obrazovanja i njihov način da osnovnoj školi kažu zbogom.

 Dragi osmaši, divna ste generacija i pamtit će vas po crtiću Sky fliers te iznimnom trudu i entuzijazmu koje ste uložili u pretvaranje toga crtanog sna u stvarnost. Hvala vam i neka vas sreća prati u daljnjem školovanju! Ili, kako bi rekao Olaf: Zbog nekih se ljudi vrijedi rastopiti!

………………

Davorka NEKIĆ, prof. | OŠ I. G. Kovačića, Vrbovsko, PŠ Nikole Tesle, Moravice