Školstvo u medijima
SAD: NOVI ZAKON U OREGONU
Učenicima slobodni dani radi mentalnog zdravlja
objavljeno: 14. kolovoza 2019.

Mentalno je zdravlje jednako važno kao i tjelesno – to je razlog zbog kojeg se skupina mladih aktivista zalaže za novi državni zakon koji učenicima u Oregonu omogućuje da uzimaju slobodne dane u školi zbog mentalnog ili bihevioralnog zdravlja.

Mlada aktivistica, 18-godišnja Hailey HARDCASTLE, kaže: „Kad imate gripu potpuno je normalno uzeti slobodan dan, jer će vam odmor pomoći da se osjećate bolje, pa će vam tako odmor odnosno slobodan dan pomoći i kad imate napad tjeskobe odnosno prolazite kroz depresivnu fazu.” Hardcastle i drugi mladi aktivisti bili su motivirani nacionalnim pokretom mladih koji je nastao kao posljedica krvoprolića u Parklandu na Floridi protekle godine.

„Inspirirao nas je Parkland, jer nam je pokazao da mladi ljudi mogu potpuno promijeniti političko ozračje”, rekla je Hardcastle. „Baš poput pokreta koji su nastali nakon brojnih pucnjava u američkim školama, donošenje ovog zakona pokrenuli su upravo mladi.”

Novi zakon, koji je guvernerka Kate BROWN potpisala u lipnju 2019., stupit će na snagu iduće školske godine i omogućuje učenicima do pet opravdanih izostanaka u tromjesečnom razdoblju.

Svrha je ovoga novog zakona potaknuti mlade da budu otvoreniji i iskreniji sa svojim roditeljima i učiteljima o svojim osjećajima.

„Na taj će način odrasli znati što se u njihovim životima zaista događa, a učenici koji trebaju pomoć na taj je način mogu i dobiti.”

………………….

NAPOMENA

  • SAD: My Modern met portal je koji dnevno posjećuje oko pet milijuna ljudi, a promiče pozitivnu kulturu i stvaralaštvo.
  • Izvor: mymodernmet.com