Zanimljivosti
OŠ FRANA GALOVIĆA, ZAGREB
Bili smo uspješan domaćin gostima u sklopu projekta Erasmus+ KA2
objavljeno: 22. listopada 2019.

Partnerske su škole iz Španjolske, koja je ujedno koordinatorska zemlja, te Grčke, Češke i Latvije. Projekt je počeo u rujnu 2018. i potrajat će do kolovoza 2020. godine.

LTTA (Learning, teaching, training activities) ovog je puta održan u Hrvatskoj, a naša, Osnovna škola Frana Galovića bila je organizator svih aktivnosti.

U gostima su nam bili po dvoje učitelja i četvero učenika u dobi od 12 do 14 godina iz partnerskih škola. Aktivnosti su se odvijale u našoj školi i školskom dvorištu, Zagrebu, Rijeci, Rovinju te Krapini i okolici kako bismo naše goste upozorili na različitost i posebnost naše domovine i bogatu kulturnu baštinu.

Nedjelja, 13. listopada počela je šetnjom Dugavama u suradnji s Građanskom inicijativom Dugave te smo nastavili tradicionalnom večerom s našim gostima, roditeljima i učenicima domaćinima i zaposlenicima škole. Sljedećih smo dana imali znanstveneradionice u školi, igre kojima smo „probijali led” (ice breaker), igru traženja blaga (treasure hunting), predstavu dobrodošlice te osmišljavanje i igranje „ljudskih” igara na ploči pod vodstvom Erasmusova tima učitelja [Ivana Labaš, Mirko Mojzeš, Daria Stejskal, Nikolina Šojat, Melita Povalec] i učenika Erasmusova tima te drugih učitelja i djelatnika škole bez kojih realizacija projekta ne bi bila moguća.

Učenici su sudjelovati u radionicama u Tehničkom muzeju i upoznali rad Nikole Tesle te radionicama u Maksimiru i Zoološkom vrtu, igrali su tradicionalne hrvatske sportske igre na Bundeku, upoznali su Zagreb, Rijeku i Rovinj, posjetili su jamu Baredine i Astronomski centar Rijeka te Muzej Peek&Poke i Muzej krapinskih neandertalaca, Park znanosti i Party land, gdje su igrati brojne sportske igre.

Naši su gosti sudjelovali i u obilježavanju Svjetskog dana hrane u organizaciji učiteljica razredne nastave od drugoga do četvrtog razreda te su iskusili ruljenje kukuruza. Susret LTTA rezultirao je snimanjem igara za učenje znanosti, koje je osmislila svaka partnerska škola, na posebnim mjestima naše ovotjedne avanture, što ćemo prikazati kao razglednicu za promociju znanosti, sporta i Hrvatske. Realizaciju našeg susreta LTTA omogućili su Građanska inicijativa Dugave, promicatelj znanosti Krešimir Čanić i suradnici FabLab, Turistička zajednica Zagreba, Turistička zajednica Rijeke, ŠKOLSKA KNJIGA te roditelji koji su nam bili velika podrška.

……………

Melita POVALEC, prof. | OŠ Frana Galovića, Zagreb