Jučer-danas-sutra
OŠ IVANA CANKARA, ZAGREB
Bogatim programom obilježili Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti
objavljeno: 12. veljače 2020.

… koje je organizirala profesorica Maja Mačinko u suradnji s učiteljicom Petrom Večerić te kolegama i učenicima naše škole.

Od 11.30 izvršna direktorica HAKOM-a Ana KATALINIĆ MUCALO održala je kratko predavanje o sigurnosti na internetu te sa školom obilježila potpisivanje Povelje.

U 12 sati održan je okrugli stol o temi „Žene u znanosti: izazovi današnjice”. Okrugli stol vodila je novinarka Tanja RUDEŽ, a gošće su bile uspješne znanstvenice i žene koje su uzor današnjim mladima. Redom su to docentica Ana Sović KRŽIĆ s Fakulteta elektrotehnike i inženjerstva, docentica Rosa KARLIĆ s biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, primarius dr. Katarina BOŠNJAK-NAĐ, ravnateljica specijalne bolnice Goljak, Martina Dragičević, direktorica regulatornih poslova i EU fondova u A1 Hrvatska, te Anita CVETIĆ OREŠČANIN, direktorica tvrtke Poslovna inteligencija. Gošće su s Tanjom i djevojkama razgovarale o odabiru karijere, izazovima s kojima se na svojemu poslu susreću, prednostima, manama te o tome kako usklađuju posao, obitelj i slobodno vrijeme. Na kraju svega djevojčice su dobile priliku postaviti pitanja i svojim idejama i razmišljanjima oduševile sve prisutne u školskoj dvorani. Pitanja je bilo neopisivo mnogo pa su na kraju još dobile deset minuta sa znanstvenicama koje su okružile i „bombardirale” kreativnošću.

Nakon okruglog stola, sve sudionice pogledale su kratak prigodni videouradak koji su im u znak podrške poslale mnoge uspješne žene i znanstvenice iz svijeta te djelatnici laboratorija JPL-NASA u Americi.

 

Niz oduševljenja nastavljen je kratkim predavanjem profesorice Maje MAČINKO pod nazivom „Moje NASA iskustvo i STEM putovanje Amerikom” na kojemu im je profesorica pričala kako su izgledala njezina dva posjeta laboratorijima JPL-NASA te sve o stipendiji američkoga veleposlanstva pod nazivom „Hidden no more: Advancing Women in STEAM Fields” u sklopu programa International Visitor Leadership. Pričala im je o tome kako izgledaju pripreme rovera za Mars, otkrila neke tajne tehnologije koje se primjenjuju, pokazala dojmove sa svojih posjeta mnogim institutima i učilištima poput Fermilaba i Caltecha, imaginarnoga radnog mjesta Sheldona Coopera iz serije Teorija velikog praska. Djeca su nakon predavanja ponovno imala seriju pitanja koja su oduševila i nasmijala sve u dvorani.

Predavanje One mijenjaju svijet unatoč… održale su učenice 5. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljice Petre VEČERIĆ. Tijekom predavanja pokušale su osvijestiti važnost kvalitetnog obrazovanja te ravnopravnosti spolova. Nakon kratkog pregleda položaja žena kroz povijest, stereotipa koji još i danas postoje, prikazale su primjere uspješnih žena koje su se zahvaljujući snalažljivosti uspjele izboriti za svoja prava. Također, navele su i neke od brojnih žena znanstvenica koje su svojim otkrićima zaslužne za svijet u kakvom danas živimo. Naglasak su stavile na važnost obrazovanja u postizanju ravnopravnosti spolova te pozvale sve prisutne djevojke i djevojčice na obrazovanje i ustrajnost u svladavanju prepreka na putu do cilja. Predavanje je imalo predivan učinak na sve žene u dvorani.

Za djevojčice prvih razreda održane su radionice Zvijezde vodilje – žene u astronomiji te Male znanstvenice koje su za učenice pripremile učiteljice Nikol SMAJLA, Željka GORENEC i Kristina PODOREŠKI. Putem kreativnih aktivnosti potaknule su zanimanje za znanošću kod najmlađih.

Djevojčicama drugih, trećih i četvrtih razreda profesorica tehničke kulture Maja Mačinko u suradnji s učiteljicama produženog boravka te uz pet učenica sedmih i osmih razreda odradila je radionicu „Izradi raketu i poleti u svemir”. Nakon uspješno izrađene rakete, djevojke su ih lansirale u nebo u dvorištu škole.

Manifestaciju su podržali i mnogi inovatori i poduzetnici koji su u holu škole prisustvovali pravom malom sajmu inovacija te odradili gomilu prezentacija i radionica za svu školsku djecu i posjetitelje. Pridružili su nam se Institut za razvoj i inovativnost mladih, STEMI, Algebrina digitalna akademija, Društvo pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Gradionica, Ardubotics, Designatone i Didacta Advance d.o.o. Ovim im putem svima od srca zahvaljujemo na doprinosu za divan dan. Najveća zahvala ide našem ravnatelju profesoru Borisu POČUČI, koji je podržao našu inicijativu i s osmijehom na licu obilježio ovaj važan dan s nama te prepoznao važnost promicanja znanosti u djevojčica od malih nogu.