OTKRIJMO TAJNE

Kemija blagdanskih mirisa

četvrtak, 24. prosinca 2015.

Okićeno božićno drvce, vatra u kaminu, stol ispunjen kolačima i kuhano vino... Jeste li se ikada zapitali otkuda dolaze svi ti divni i aromatični mirisi koji će blagdanima dati jedinstven pečat?

Kemija blagdanskih mirisa

Nadolazeći nam blagdani donose mnogobrojne svojstvene mirise. Neki od njih mogu se pripisati pojedinim kemijskim spojevima, dok je većina mirisa smjesa mnogih molekula. Otkrijmo tajne pojedinih blagdanskih mirisa...

Za svojstveni miris božićnog drvca ponajprije je zaslužan spoj α-pinen. Pripada skupini spojeva koje nazivamo terpenima i jedan je od najčešćih terpena u prirodi. Nalazimo ga i u eteričnom ulju ružmarina. Biljke α-pinen stvaraju da bi se zaštitile od štetnih vrsta kukaca.

Cimet je nezamjenjivi začin u mnogobrojnim blagdanskim kolačima, a česta je mirodija za oplemenjivanje kompota, variva te napitaka. Čak 90 posto eteričnog ulja cimeta čini cinamaldehid koji je glavni „krivac” za njegov miris i okus.

Klinčići su neizostavna mirodija koju dodajemo u kuhano vino. Izvor svojstvenog mirisa kuhanog vina je spoj eugenol, glavni sastojak eteričnog ulja klinčića. Osim što ga se koristi u parfemima, eugenol se u medicini primjenjuje kao lokalni antiseptik i anestetik.

Neodoljivi božićni kolači od đumbira svoju aromu dobiju tek termičkom obradom. Sirovi đumbir sadržava gingerol koji se tijekom pečenja kolača pretvara u zingeron, spoj slatkastog mirisa. Zingeron je kemijski srodnik vanilina i eugenola.

Fermentirane mahune vanilije izvor su prirodnog ekstrakta vanilije, čiji je glavni sastojak vanilin. Vanilin je jedan od najvažnijih aromatičnih sastojaka na svijetu. Malobrojni su blagdanski kolači kojima vanilin neće dati svoju osebujnu i karakterističnu aromu.

I rum je neizostavan sastojak mnogobrojnih božićnih slastica, sladoleda, ali i koktela. Miris ruma najvećim dijelom potječe od etil-metanoata, estera jednostavne građe.

Miris dima vatre u kaminu potječe od spojeva koji nastaju gorenjem lignina iz drva. Glavni je produkt te pirolize spoj siringol. On daje svojstven miris dimu, a važna je komponenta arome mesa dobivene tijekom obrade dimljenjem.

...............

Literatura: 1. Brunning, A. for „Chemical and Engineering News”, © C&EN 2014 | 2. Gray, T.: „Molekule – elementi i arhitektura svega oko nas”, Školska knjiga, Zagreb, 2015.

...............

Piše: Goran BUKAN

................

 PROČITAJTE JOŠ

Ide Božić bijel i začaran, radostan i svet

 

 

Vezani članci
Školski portal: Knin dobio skale oslikane knjigama

Knin dobio skale oslikane knjigama

… koja kaže kako osim estetskog, ove skale imaju i…

Školski portal:  ‘Ovo je bila ogromna avantura 21. stoljeća’

‘Ovo je bila ogromna avantura 21. stoljeća’

Projekt je nazvao RokOtok, a cilj mu je preplivati ih…

Školski portal: Za vrelih dana nije dobro piti ledeno hladnu vodu, a ni tuširati se hladnom vodom

Za vrelih dana nije dobro piti ledeno hladnu vodu, a ni tuširati se hladnom vodom

… tijela pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Učenje nije nadmetanje”

„Učenje nije nadmetanje”

U Oregonu, u SAD-u, učenike se…

Školski portal: Nije sve u uključenosti

Nije sve u uključenosti

Provedite neko vrijeme među odgajateljima ili…

Školski portal: Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Molimo vas da nas upitate –…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…