OTKRIJMO TAJNE

Kemija blagdanskih mirisa

četvrtak, 24. prosinca 2015.

Okićeno božićno drvce, vatra u kaminu, stol ispunjen kolačima i kuhano vino... Jeste li se ikada zapitali otkuda dolaze svi ti divni i aromatični mirisi koji će blagdanima dati jedinstven pečat?

Kemija blagdanskih mirisa

Nadolazeći nam blagdani donose mnogobrojne svojstvene mirise. Neki od njih mogu se pripisati pojedinim kemijskim spojevima, dok je većina mirisa smjesa mnogih molekula. Otkrijmo tajne pojedinih blagdanskih mirisa...

Za svojstveni miris božićnog drvca ponajprije je zaslužan spoj α-pinen. Pripada skupini spojeva koje nazivamo terpenima i jedan je od najčešćih terpena u prirodi. Nalazimo ga i u eteričnom ulju ružmarina. Biljke α-pinen stvaraju da bi se zaštitile od štetnih vrsta kukaca.

Cimet je nezamjenjivi začin u mnogobrojnim blagdanskim kolačima, a česta je mirodija za oplemenjivanje kompota, variva te napitaka. Čak 90 posto eteričnog ulja cimeta čini cinamaldehid koji je glavni „krivac” za njegov miris i okus.

Klinčići su neizostavna mirodija koju dodajemo u kuhano vino. Izvor svojstvenog mirisa kuhanog vina je spoj eugenol, glavni sastojak eteričnog ulja klinčića. Osim što ga se koristi u parfemima, eugenol se u medicini primjenjuje kao lokalni antiseptik i anestetik.

Neodoljivi božićni kolači od đumbira svoju aromu dobiju tek termičkom obradom. Sirovi đumbir sadržava gingerol koji se tijekom pečenja kolača pretvara u zingeron, spoj slatkastog mirisa. Zingeron je kemijski srodnik vanilina i eugenola.

Fermentirane mahune vanilije izvor su prirodnog ekstrakta vanilije, čiji je glavni sastojak vanilin. Vanilin je jedan od najvažnijih aromatičnih sastojaka na svijetu. Malobrojni su blagdanski kolači kojima vanilin neće dati svoju osebujnu i karakterističnu aromu.

I rum je neizostavan sastojak mnogobrojnih božićnih slastica, sladoleda, ali i koktela. Miris ruma najvećim dijelom potječe od etil-metanoata, estera jednostavne građe.

Miris dima vatre u kaminu potječe od spojeva koji nastaju gorenjem lignina iz drva. Glavni je produkt te pirolize spoj siringol. On daje svojstven miris dimu, a važna je komponenta arome mesa dobivene tijekom obrade dimljenjem.

...............

Literatura: 1. Brunning, A. for „Chemical and Engineering News”, © C&EN 2014 | 2. Gray, T.: „Molekule – elementi i arhitektura svega oko nas”, Školska knjiga, Zagreb, 2015.

...............

Piše: Goran BUKAN

................

 PROČITAJTE JOŠ

Ide Božić bijel i začaran, radostan i svet

 

 

Vezani članci
Školski portal: Brza hrana negativno utječe na školski uspjeh djece

Brza hrana negativno utječe na školski uspjeh djece

U istraživanju je sudjelovalo 11 740 osnovnoškolaca kojima su u…

Školski portal: I nastavnici žele u prirodu

I nastavnici žele u prirodu

…odnosno ispitala pozitivne učinke ovakve nastave na učitelje. Zaključak je…

Školski portal: Pile, blato i otvoren plamen – igračke u najbolje ocijenjenom vrtiću

Pile, blato i otvoren plamen – igračke u najbolje ocijenjenom vrtiću

Iako su danas standardi sigurnosti stroži nego ikad prije, stručnjaci…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Sutra će štrajkati više od 200 zagrebačkih škola

Sutra će štrajkati više od 200 zagrebačkih škola

U to vrijeme članovi Vlade prelaze…

Školski portal: Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

Predstavljena dva projekta na Maker Faire Zagreb 2019.

… koja već nekoliko godina aktivno…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…