Jučer-danas-sutra
PROGLAŠENI POBJEDNICI ROBOKUP NATJECANJA 2016.
Amina, Sven i Una iz OŠ „Gustava Krkleca“ – pobjednici
objavljeno: 1. veljače 2016.

Natjecalo se 30 tročlanih ekipa pod vodstvom mentora u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak. Učenicima koji su se okupili iz pet županija i ekipi iz Bosne i Hercegovine konkretni zadaci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

 „Neočekivano, ovo je fantastično“ –  izjavili su pobjednici. Imaju i dalje namjeru usavršavati se u robotici. „Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh,“ nadodao je mentor pobjedničke ekipe profesor Josip JURIĆ.

Izvan natjecateljskog dijela, djeca iz dječjeg vrtića Zvončić i dvadesetak učenika nižih osnovnoškolskih razreda iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa sindromom Down.

Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) čiji je cilj popularizacija tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva. Predsjednik HZTK-a Ivan VLAINIĆ prilikom otvorenja skrenuo je pažnju okupljenima kako 40 posto mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20 posto tehničkih zanimanja. Za uspješan razvoj društva potrebno je da je taj postotak obrnut. „Nadam se da ću vas djeco jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs, ili da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi. Zahvaljujem profesorima tehničke kulture i vašim mentorima, a posebno zahvaljujem roditeljima koji vam pružaju potporu i usmjeravaju vas prema zanimanjima poput robotike koje je sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti.“  zaključio je Vlainić.

POREDAK UKUPNIH POBJEDNIKA ROBOKUPA 2016.:

■ Osnovna škola „GUSTAVA KRKLECA

učenici Amina MUTAPČIĆ, Una ISAJBEGOVIĆ i SVEN PALAC, mentor Josip JURIĆ

■ Osnovna škola „GUSTAVA KRKLECA

učenici Dora HERCIGONJA SALAMONI, Filip VALJAK i Una CORAZZA, mentor Josip JURIĆ

■ Zajednica tehničke kulture POPOVAČA,

učenici Dario ŠAKA, Mario NOVAČIĆ i Matej ĐUDARIĆ, mentor Diana Svjetlana LENDVAJ

……..

[Fotografije: Dražen Terek]