Pljesak molim
JASTREBARSKO: OŠ „LJUBO BABIĆ“
Mjuzikl ‘Kralj lavova’
objavljeno: 10. ožujka 2016.

Završna školska svečanost Osnovne škole „Ljubo Babić” događaj je koji na jednom mjestu okuplja različite naraštaje društvene zajednice. Članovima uže i šire obitelji te prijateljima djece prikazuje se kulturno-umjetnički program, koji zajednički pripremaju učenici i učitelji.

Nakon niza izrazito uspješnih dramskih predstava praćenih glazbom, poput Šume Striborove, Družbe Pere Kvržice te Četiriju godišnjih doba, rodila se ideja o mjuziklu.

Kako odabrati PRAVI mjuzikl?

PRAVI znači: zabavan (za one koji ga pripremaju i za one koji će ga gledati), prilagođen i razumljiv djeci osnovnoškolske dobi (pa i mlađoj), sa snažnom porukom društvu, tj. publici.

Vođeni ovim načelima došli smo do PRAVOG mjuzikla: KRALJ LAVOVA.

Ovaj mjuzikl pršti pozitivnom energijom vođenom prekrasnom, ritmički bogatom glazbom koja jednostavno zove na ples, radnja je katkad napeta, no istodobno zabavna, nerijetko humoristična, a poruka koju šalje jest:

  • postupati odgovorno,
  • biti obziran prema svojoj okolini,
  • razumjeti međuovisnost i
  • povezanost svih živih bića.

Nakon što se ravnateljica složila s predloženom idejom, Tim za priredbe krenuo je na posao. Dogovorili smo se da svoju interpretaciju i izvedbu osmislimo prema originalnom Disneyjevom filmu Kralj lavova iz 1994. godine.

Prvi korak bio je pogledati film i napisati početni sinopsis. U njemu se zasad nalazi 15 situacija (slika) podijeljenih u tri čina, koje su prilagođene izvedbi na pozornici. Tu se nalazi i popis likova i broj djece koja će ih glumiti.

Dogovorili smo se osigurati dvije postave glumaca/pjevača i plesača te pjevački zbor.

Slijedio je sastanak na kojem smo analizirali sinopsis i razmjenjivali ideje, mijenjali, dodavali, oduzimali itd.

Vrlo je važno to što smo dobili i predodžbu mogućih financijskih troškova: korištenje dvorane Kina Jaska, stručni suradnik za rasvjetu, izrada scene i kostima, snimanje matrica pjesama i ostalih glazbenih podloga, kupnja mikrofona (bubica) itd.

Dogovorili smo termine audicija za djecu: 18. i 19. veljače 2016. g.

Vrijeme i mjesto održavanja audicija objavili smo na školskoj mrežnoj stranici, na plakatu koji je izložen u predvorju škole te putem čitanja oglasa u razrednim odjelima od 4. do 8. razreda.

Prekrasan plakat izradili su učenici 5. a razreda na satu likovne kulture

Objava audicije izgledala je ovako:

AUDICIJA ZA MJUZIKL „KRALJ LAVOVA“

ODRŽAT ĆE SE 18. I 19. VELJAČE

(ČETVRTAK I PETAK) OD 13:00 – 13:50 SATI U UČIONICI GLAZBENE KULTURE

PRIJAVITI SE MOGU UČENICI OD 4.-8. RAZREDA, SVI KOJI VOLE GLUMITI, PJEVATI I PLESATI

OVO JE VELIKI ŠKOLSKI PROJEKT, ČIJI ĆE KRAJNJI REZULAT BITI PRIKAZAN NEKOLIKO PUTA POVODOM DANA ŠKOLE KAO ZAVRŠNA ŠKOLSKA SVEČANOST J

NA AUDICIJU DONESITE OSMIJEH I DOBRU VOLJU J

UKOLIKO IMATE DODATNIH PITANJA, MOŽETE SE OBRATITI UČITELJIMA MAJI KRALJEV I MILJENKU ŠEGUDOVIĆU J

VIDIMO SE!!!!!

………………

USLIJEDILA JE PRIPREMA ZA AUDICIJU: izrada početnog scenarija i snimanje matrica glavnih songova: Krug života, Jedva čekam da postanem kralj, Hakuna matata i Osjećaš li ljubav tu.

  • Na audiciju se odazvalo 54 učenika, prvi dan 20, a drugi 34. Prema željama učenika (pjevanje, gluma, ples) određivali smo prizore koji se nalaze u scenariju. Učenici su pokazali izvrsnu snalažljivost u relativno nepoznatoj situaciji. Glumci/pjevačitrebali su odglumiti i/ili otpjevati zadani tekst, a plesači otplesati kratku koreografiju na zadanu glazbu iz mjuzikla. Vodili smo bilješke za svakog učenika kako bismo mu kasnije mogli dodijeliti ulogu, odnosno zadatak u mjuziklu.  

Samo djelić izuzetno zabavnog ugođaja i pozitivne energije s audicija vidi se na našim fotografijama

………………

Tjedan dana poslije audicije sastali smo se i analizirali provedenu audiciju te usporedili bilješke i razmijenili mišljenja. Svakom smo liku dodijelili po dvoje učenika koji će ga glumiti.

Odredili smo dvije skupine plesača te učenike koji se pridružuju već standardnoj postavi našega školskoga pjevačkog zbora. Učenici su nestrpljivo iščekivali rezultate koje smo objavili na našem plakatu u petak, 26. veljače. Za sve učenike koji su pristupili audiciji našli smo mjesto u našoj priči.

  • Sljedeći je korak sastanak s učenicima na kojem ćemo podijeliti uloge i zadatke.

Nastavak slijedi…

………………

TIM ZA OVAJ PROJEKT ČINE:

  • učitelj razredne nastave Miljenko ŠEGUDOVIĆ
  • učiteljica razredne nastave Martina VOJNOVIĆ
  • učiteljice TZK-a Ines BOHAČEK i Lana JERČINOVIĆ
  • učiteljica likovne kulture Ivana STRMEČKI-VUČINA
  • učiteljica glazbene kulture Maja KRALJEV.

….

Piše: Maja KRALJEV, voditeljica projekta