Zanimljivosti
GOSPIĆ: OŠ DR. JURE TURIĆ
Pripreme za budući Urbani permakulturni vrt u Gospiću
objavljeno: 23. ožujka 2016.

Građanskom akcijom će se kroz volonterski angažman lokalne zajednice urediti zelena površina i formirati urbani permakulturni vrt uz Osnovnu školu dr. Jure Turić. Za potrebe formiranja urbanog vrta Grad Gospić i OŠ dr. Jure Turića izdali su suglasnost za korištenje djela zemljišta u neposrednoj okolici škole te aktivno pomažu u provedbi projekta.
Cilj projekta je kroz volonterske akcije ojačati svijest građana o značaju održivog upravljanja okolišem, uzgoju vlastite hrane na malom prostoru te principima permakulture. Permakultura je način stvaranja uravnoteženog ljudskog okoliša.

Riječ „permakultura“ nastala je spajanjem dvaju pojmova: permanentna (trajna) i agrikultura (poljoprivreda). Tri temeljna etička načela permakulture koja će se prezentirati kroz ogledni vrt su: briga o zemlji, briga o ljudima i pravilna raspodjela dobara.
Građanska akcija ima za cilj uključiti sve zainteresirane članove zajednice, posebice školsku djecu, gradsko stanovništvo i poljoprivrednike te im na taj način približiti značenje ekološkog vrtlarenja i ekologije kao životnog principa. 

U vrtu je predviđeno formiranje oglednog prikaza balkonskog prostora jednog gradskog stana. U njemu će biti prikazani modeli izvedbe vertikalnog vrta uz mjesto za odmor. Drugi dio vrta će biti izveden tako da će prikazati mogućnost kako kultivirati malu zelene površine (ne veću od manje okućnice) u funkcionalan, intenzivni, energetski djelotvoran sustav koji može obitelj opskrbljivati hranom. Pozicioniranjem vrtnih elemenata vrt će poslužiti i kao potencijalni poligon za terapiju senzorne integracije djeci s teškoćama u razvoju koji u samom gradu oskudijevaju mjestom svog zajedničkog druženja. [ IZ DRUGIH IZVORA | os-gospic.hr ]