Iz školskog svijeta
HUMANIZACIJA BOLNIČKOG LIJEČENJA DJECE
Obojimo osmijeh djeteta u bolnici
objavljeno: 23. ožujka 2016.

…u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije UN o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, zajednički su 1999. godine pokrenuli stručnu i društvenu Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“.

U Akciju je uključeno 38 bolnica|dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ do kraja 2015. dobilo je 33 bolnica|dječjih odjela.

Cilj ove divne akcije je promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece, a akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja. Akcija je tijekom sedamnaest godina svog trajanja uvelike pridonijela da se smanje brojni neprimjerni postupci prema djeci u bolnicama, a jedan od tih postupaka je i neprimjereno ozračje u bolnici koje djeluje zastrašujuće na dijete.

U planu je ove godine pokrenuti kampanju „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“ s partnerima iz Udruge PIMP MY PUMP koji će svojim umjetninama i talentom uljepšati dječje odjele u bolnicama.

Budući da boje imaju ljekovita svojstva, podižu raspoloženje, čine atmosferu ugodnom i pozitivnom (pogotovo u stresnim uvjetima, kakvi su bolnički) te pridonose općem stanju zdravlja i bržeg oporavka, smatramo koliko je ta dimenzija oplemenjenog prostora bitna za što brži oporavak djeteta, ali i osjećaja prijateljskog okružja bolnica.

Kampanju ćemo najaviti oslikavanjem u KBC „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu koje će biti 5. travnja ove godine u prijepodnevnim satima, i također uoči ovogodišnjeg Međunarodnog dana zdravlja. Želja nam je da zidovi odjela budu jednako veseli, hrabri i snažni kao što su djeca koja u njima borave.

……………

Informacije o akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“: http://www.savez-dnd.hr/za-osmijeh-djeteta/