Savjeti stručnjaka
SAD ■ UTJECAJ TEHNOLOGIJE NA RAZVOJ DJETETA
Kako vrijeme provedeno pred ekranom utječe na mozak vašeg djeteta
objavljeno: 8. prosinca 2016.

Prema mišljenjima svih stručnjaka, sindrom elektronskog ekrana uzrokuje nedostatak sna, društvenu izolaciju, probleme u ponašanju i hiperkretanje živčanog sustava. Neki pedijatri procjenjuju da 80 posto djece liječene od ADHD-a, tjeskobe, depresije i promjene raspoloženja uopće nemaju te poremećaje.

Postoji jednostavan lijek kao što je na primjer skraćenje vremena provedenog pred ekranom. Američka pedijatrijska akademija preporučuje manje gledanja u ekran (trenutačno je to velikih 7 sati dnevno). Roditelji i učitelji su primijetili da previše gledanja u ekran čini djecu nabusitom.

Djeca se stalno dosađuju i stalno su „naelektrizirana i umorna“. Ali, što se zapravo događa s djetetovim mozgom? Istraživanja su pokazala da se razvoj frontalnog režnja usporava kao posljedica vremena provedenog pred ekranom. To je dio mozga odgovoran za pozornost, kontrolu emocija i sposobnost empatije.

Držeći se ekrana vaše dijete se odvaja od stvarnog života! Pogledajmo nadalje kako ekran utječe na vaše dijete:

■ EKRAN UTJEČE NA RAZVOJ MOZGA ■

Dječji mozak se uvećava nevjerojatnom brzinom, samo u prvoj godini života naraste 300 posto. Ako pustite bebu da gleda na tabletu loptu kako se kotrlja, to je dvodimenzionalan proces, nema osjeta dodira ni drugih poticaja. Ako pustite dijete da se igra s pravom loptom, doživjet će tri dimenzije: osjetit će kretanje, zgrabit će je, dotaknuti ili čak pokušati pojesti. Dijete upoznaje stvarni svijet i to se nikad ne može zamijeniti ničim što se događa na ekranu.

■ EKRAN ODGAĐA UČENJE GOVORA ■

Najbolji način da dijete što prije progovori je da razgovarate i družite se s njim. Dijete može vidjeti izraze vašeg lica, osmijeh, slušati tonove vašeg glasa, eksperimentirati sa zvukovima i osjetiti govor vašeg tijela. Sve su to ključni i kompleksni procesi u učenju govora. Ni jedan ekran, igra ili video ne mogu zamijeniti radost učenja u ljudskoj interakciji.

■ EKRAN SMANJUJE BROJ RIJEČI KOJE DIJETE NAUČI ■

Jeste li znali da roditelj koristi oko 940 riječi na sat dok čavrlja sa svojom bebom? Pogodite što se događa kada je TV upaljen. Broj riječi koje koristi roditelj pada na 770. To dovodi do toga da dijete uči sve manje riječi.

■ EKRAN MOŽE UTJECATI NA FIZIČKO I MENTALNO ZDRAVLJE DJETETA ■

Mnoge studije pokazuju da je sjedilački način života fizički poguban za zdravlje djeteta ili tinejdžera. Jedno istraživanje pokazuje da gledanje TV-a više od dva sata dnevno dovodi do slabijeg kretanja, nižeg samopouzdanja i lošijeg uspjeha u školi.

■ ŠTO MI KAO RODITELJI MOŽEMO UČINITI ■

Nebrojeni su faktori kao što su kućna atmosfera, socioekonomski status i škola koji također mogu negativno utjecati na djetetov razvoj. Međutim, nepobitna je činjenica da previše ekrana sprječava našu djecu u bavljenju sportom, čitanju, boravku izvan kuće, razgovoru (i svađanju!) s braćom i sestrama. Skraćivanje vremena provedenog pred ekranom je rješenje koji vas ne košta ni lipe. U najgorem slučaju ništa se neće promijeniti, a teško je zamisliti da stvari mogu krenuti na gore. Dr. Victoria Dunckley preporučuje „strogi elektronski post“ na samo nekoliko tjedana. Osjetit ćete dramatično poboljšanje u kvaliteti sna, raspoloženju, koncentraciji i ponašanju. [ IZ STRANIH MEDIJA | lifehack.org ]