Školska knjiga za vas
Font koji olakšava čitanje osobama s disleksijom
objavljeno: 9. listopada 2019.

Disleksija je poremećaj u učenju koji se ponajprije očituje kod  pisanog jezika, a karakteriziraju je je poteškoće pri točnom prepoznavanju riječi, čitanju i sricanju. Istraživanja pokazuju da otprilike 17 posto populacije ima disleksiju.

Nova vrsta tipografije (dizajna znakova u fontu) olakšava život osobama s disleksijom.

Nizozemski grafički dizajner, Christian Boer, razvio je poseban font koji olakšava čitanje osobama koji, poput njega, imaju disleksiju. Boer svoj font nudi besplatno.

Font nazvan „Dyslexie“ Christian je prvi puta predstavio kao završni rad još dok je bio student na  Utrecht Art Academy u Nizozemskoj.

Font  „Dyslexie“ olakšava čitanje osobama s disleksijom varirajući oblike slova, zbog čega je teže zamijeniti neka slično oblikovana slova poput „b“ i „d“.

Boer se nada da će njegov font privući pozornost javnosti na problem disleksije, ali i pomoći svima koje muče ovi problemi.

……………………..

Školska knjiga je već integrirala font „Dyslexie“ u digitalne inačice priručnika za nastavnike. Novi font se nalazi na „školskoj ploči“ pod izbornikom POMAGALA. Osim toga fonta integrirali smo i funkcionalnost snimanja sadržaja na „školskoj ploči“.

Sve to skupa bit će dostupno korisnicima od  23. siječnja 2015.

……………………..

„Tradicionalni fontovi dizajnirani su isključivo prema načelu estetike, što znači da je ljudima s disleksijom teže prepoznati neka slova“ kaže Boer na svojoj web stranici. „Slova u nekoj riječi disleksičarima često djeluju zbunjujuće ili ispremiješano, jer izgledaju previše slično.“

Boerov font smanjuje rotiranje i zrcaljenje slova te omogućuje ljudima s disleksijom lakše i ugodnije čitanje. Nezavisna istraživanja provedena na Sveučilištu Twente i Sveučilištu u Amsterdamu došla su do zaključka da je gotovo tri-četvrtine anketiranih studenata radilo manje grešaka u čitanju tijekom rješavanja testa koji je bio napisan Boerovim fontom.

Da bi skinuli „Dyslexie“ font, ili za više informacija, posjetite ovu stranicu. [ Izvor: themighty.com ]