ŠKOLSKA KNJIGA DOMAĆIN VELIKOG SKUPA PAMTITELJA RIJEČI

Titule školskog pamtitelja riječi u pravim rukama

četvrtak, 13. travnja 2017.

U protekle tri godine 'Riječ dana' je postala poznata, i to ne samo u 25 osnovnih škola iz raznih županija Republike Hrvatske, a širenju tog projekta pridonijeli su mediji (TV, Školski portal) kao i stručni skupovi osnovnoškolskih knjižničara.

Autorica "Riječi dana" Ida Bogadi danas je predstavila i provela posljednju fazu projekta – Veliki skup pamtitelja riječi.

KRATKI PODSJETNIK: u projektu se svaki dan bira riječ iz Rječnika hrvatskog jezika, učenici po brojnosti dolazaka u školsku knjižnicu po tom „poslu“ ulaze u određene kategorije, a vrhunac je sudjelovanje na Skupu pamtitelja riječi i osvajanje titule školskog pamtitelja riječi.

Krunski potez projekta je okupljanje tih učenika na Velikom skupu pamtitelja riječi. Uobičajen je naziv „natjecanje“, ali je pravi cilj zapravo poticanje svih da budu isti – najbolji!

Važna je atmosfera okupljanja, predstavljanja vlastitih mogućnosti i dijeljenja znanja, što su današnji pamtitelji i pokazali.

Popis sudionika velikog skupa je malen (ali iz malene sjemenke izraste veliko drvo) pa su ta imena dragocjena:

Albin Spajić, 8.razred, OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, knjižničarka Anita Tufekčić; Luka Kovačević, 8. razred, OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar, knjižničarka Biljana Krnjajić; Josipa Mandić, 5. razred, OŠ "Stjepan Radić", Božjakovina, knjižničarka Ivana Kosko; Sarah Luna Ilić, 4. razred, OŠ Ivana Granđe, Soblinec, knjižničarka Nada Vukašinović; Matia Bešić, 4.a, OŠ Rudeš, Zagreb, knjižničarka Vesna Latin Juričev; Filip Cvjetičanin, 5. razred, OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, knjižničarka Ida Bogadi; Teo Janković, 6. razred, OŠ Tituša Brezovačkog, Zagreb, knjižničarka Snježana Vasić; Ruta Matoković, 5. razred, OŠ Bukovac, Zagreb, knjižničarka Mateja Murković; Roza Đurasek, 4. razred, OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb, knjižničarka Beata Doko.

Učenicima 4. do 6. razreda pripremljena je lista koja je obuhvaćala 37 riječi. Sve su bile izabrane u navedenim školama (kao "Riječ dana"), a pamtitelji riječi su imali 30-ak dana kako bi ih još bolje upamtili za Veliki skup.

Iz Vukovara i Gunje su nam došla dva osmaša pamtitelja riječi koji su, u skladu sa svojim mogućnostima, imali malo više riječi za upamtiti – njih 43.

Veliki skup je otvorila autorica projekta "Riječ dana" te ukratko objasnila tijek skupa.

KAKO JE SVE TEKLO: svaka knjižničarka je zadala riječ s liste (za 4. do 6. razreda i s liste za 8. razred), svaki pamtitelj je odgovorio. Njihovi odgovori su se procjenjivali prema dogovorenom pravilu.

Evo koje riječi su bile zadane za pamtitelje od 4. do 6. razreda:

  • kukavan, piratski, derviš, križar, akupunktura, vihor, valorizacija, žvrk, opor, nepotizam, farsa, publicistika, džumbus, plitak, citat, proderati, Senat, amnezija.

Pamtitelji osmaši su odgovorili što znače ove riječi:

  • ažurirati, jaz, skrcati, mešetar, oktava, suptilan, koncesija, tekst, osjećaj, optički disk, figura, pratiti, groznica, krupa, gorevina, rječnik, validan, postaviti.

Nije tako jednostavno kao što se čini, u rječniku ima podosta objašnjenja uz svaku riječ, a danas smo čuli bujicu njih od prisutnih pamtitelja.

Svi su bili ugodno iznenađeni količinom i kvalitetom odgovora, bilo je tako teško reći nakon 18 upita (riječi) tko je najviše i najbolje naučio.

Prisutne knjižničarke su činile žiri koji je odlučio o pobjednicima 1. Velikog skupa pamtitelja riječi.

POBJEDNIK...

za 8. razred je Luka KOVAČEVIĆ, iz OŠ Siniše Glavaševića, Vukovar, dok je u kategoriji od 4. do 6. razreda najbolji bio Filip CVJETIČANIN, 5. razred OŠ Gustava Krkleca, Zagreb. Odmah iza Filipa su Matia BEŠIĆ, 4. razred OŠ Rudeš, i Roza ĐURASEK, 4. razred OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb.

Zapravo, svi su bili izvrsni, pronijeli su ljepotu našeg jezičnog blaga u ugodnom okruženju prostora ŠKOLSKE KNJIGE u Masarykovoj 28.

Domaćica skupa Dijana Kalađija uručila je svim pamtiteljima i knjižničarkama zahvalnice (potvrde) te male znakove pažnje kao nagradu za pokazano znanje i dolazak na skup.

Nakon svečanog fotografiranja i zakuske otišli smo svatko svojim putem, bogatiji za ovaj susret i nova lica te u nadi da ćemo se opet okupiti na idućem Velikom skupu, bogatiji za saznanje da radimo nešto što je djeci igra, a čini osnovu onoga što jesmo – riječi!

..............

Ida BOGADI

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Jedinstveni lentikularni edukativni plakat

Jedinstveni lentikularni edukativni plakat

Klio 5 - udžbenik koji potiče učenike na istraživanje i…

Školski portal: 5+ klub

5+ klub

5+ klub je program namijenjen svim učiteljima prvog, petog i sedmog…

Školski portal: Školska knjiga prvi izdavač koji je razvio cjelovit digitalni sustav za učenje i poučavanje u RH

Školska knjiga prvi izdavač koji je razvio cjelovit digitalni sustav za učenje i poučavanje u RH

Školska knjiga, kao najveći izdavač u zemlji, pripremila je moderne…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Učenje nije nadmetanje”

„Učenje nije nadmetanje”

U Oregonu, u SAD-u, učenike se…

Školski portal: Nije sve u uključenosti

Nije sve u uključenosti

Provedite neko vrijeme među odgajateljima ili…

Školski portal: Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Molimo vas da nas upitate –…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…