Školska knjiga za vas
JEDINSTVENI PROJEKT KOJI OŽIVLJAVA POVIJEST
Povijest u slikama
objavljeno: 24. veljače 2020.

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima i didaktičko-metodičkim radionicama Feudalno društvo i Križarski ratovi, svaka u trajanju od 45 minuta, pripremljene za satove predmeta Povijest i osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole.

Oživljena povijest unaprijed je pripremljena, povijesno istražena i prikladno opremljena edukativna aktivnost u kojoj sudionici slijede precizno zadan plan kojim se oživljavaju neki aspekti povijesnog događaja ili razdoblja.

Glavni su ciljevi programa Povijest u slikama neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda sedam hrvatskih osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

Radionice su koncipirane tako da voditeljica radionica, grčka muza povijesti Klio, na sat povijesti dovodi po tri osobe iz povijesnog vremena te iz razgovora s njima, ali i s učenicima, učenici aktivno i na zanimljiv način mogu doznati više o njihovoj svakodnevici u prostoru i vremenu. U Feudalnom društvu riječ je o franačkom grofu Rupertu Jakom, vikontesi Adelais i kmetu Egbertu čiji su životi uzajamno isprepleteni u feudalnoj piramidi odnosa u franačkom društvu sredine 9. st. U Križarskim ratovima glavni su pak akteri iz doba Trećega križarskog rata – veliki meštri ivanovačkoga i templarskoga viteškog reda Garnier i Robert te sestra Ubaldesca, liječnica ivanovačke talijanske bolnice.

Za potrebe ovoga projekta Školska knjiga  i Red Čuvara grada Zagreba uredili su internetsku stranicu projekta www.povijestuslikama.eu

Usto, u suradnji Reda Čuvara grada Zagreba i Školske knjige osmišljena je i tiskana i edukativna knjižica za učenike u kojoj se mogu naći sve pozadinske povijesne informacije o kontekstu obaju vremena o kojima je riječ. Svaki učenik koji sudjeluje u projektu dobiva svoj primjerak knjižice, a knjižicu je moguće preuzeti i u digitalnom obliku na internetskoj stranici projekta.

Na internetskoj se stranici nalaze i uvodna videa koji sve osobe uključene u projekt, kao i učitelje i učenike, uvode u sam svijet oživljene povijesti kao jedne od najsuvremenijih metoda u nastavi povijesti.

 

Povijest u slikama – Križarski ratovi from Školski portal on Vimeo

………………………………….

Projekt Povijest u slikama provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a financiran je iz programa dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2019./2020.

Projekt se provodi u partnerstvu sa šest hrvatskih osnovnih škola. To su: OŠ Medvedgrad i OŠ Zapruđe iz Zagreba, OŠ Stjepana Basaričeka i OŠ Đure Deželića iz Ivanić-Grada, OŠ Turanj iz Turnja te OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog. Radionice će se izvesti u ožujku i travnju 2020. godine. U planu je da se projekt i dalje dograđuje i provodi u idućim godinama.