Digitalni sadržaj
VIRTUALNA ANATOMIJA I BIOLOGIJA
Aplikacije namijenjene mlađoj djeci za učenje dijelova ljudskoga tijela
objavljeno: 15. srpnja 2020.

Kanadski profesori udruženi na mrežnim stranicama Edukacijska tehnologija i mobilno učenje [ Educational Technology and Mobile Learning ] proučili su niz aplikacija za iPad koje su namijenjene djeci predškolske (vrtićke) i rane osnovnoškolske dobi, ali njima se mogu poslužiti i stariji korisnici.

Aplikacije nude prikaze, opise i ilustracije ljudskoga tijela na različite načine, korisnici mogu naučiti nazive dijelova tijela te kako se izgovaraju pojedine riječi (na engleskom) kao i kako tijelo funkcionira jer dio aplikacija ima vrlo vjerne multisenzorne prikaze tijela.

Predstavljamo niz aplikacija za iPad namijenjenih učenju o ljudskom tijelu. Te aplikacije donose interaktivne igre i aktivnosti koje djeci omogućuju identificirati i zapamtiti imena različitih dijelova tijela.

Djeca će također moći naučiti kako ispravno sricati i izgovoriti imena pojedinih dijelova tijela na engleskom. Većina aplikacija namijenjena je najmlađoj osnovnoškolskoj i predškolskoj djeci, međutim mogu se prilagoditi različitim dobnim skupinama.

1. ]  Learning Human Body Parts [Učenje dijelova ljudskog tijela]

Namijenjena je predškolskoj djeci, jednostavne primjene i djelotvorna, sastavljena od dviju sastavnica: Učenja i Kviza.

2. ]  Know Your Body [Upoznaj svoje tijelo]

Usredotočuje se na vitalne organe, nudi detaljne opise s kvalitetnim ilustracijama te služi kao vježba provjere znanja o ljudskom tijelu.

3. ]  Parts of the Body [Dijelovi tijela]

Može se ‘svajpati’ [pretraživati lijevo-desno] i dodirnuti sliku te čuti ime određenog dijela tijela. Aplikacija je namijenjena predškolskoj i vrtićkoj djeci, a uključuje i vježbe sricanja imena pojedinog dijela tijela pri čemu djeca odabiru prvo slovo riječi za dio tijela o kojem je riječ. Uče povezivanjem dijelova tijela s njihovim imena.

4. ]  My Body Parts [Moji dijelovi tijela]

Namijenjena predškolskoj djeci, aplikacija funkcionira kao knjiga te pomaže naučiti dijelove tijela na interaktivan i zabavan način.

5. ] The Human Body [Ljudsko tijelo]

Učenje anatomije i biologije na interaktivnom modelu ljudskog tijela u kojem srce kuca, pluća dišu, koža osjeća, a oči vide.

6.]  Human Body [Ljudsko tijelo]

Pruža mogućnost odabira tijela iz prikazanih karata. Dodirom na gumb zvučnika čujete ispravan izgovor naziva određenog dijela tijela.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Educational Technology and Mobile Learning kanadska je mrežna stranica (blog) koju uređuje skupina kanadskih učitelja nudeći stručne sadržaje u području obrazovanja. ■ izvornik: educatorstechnology.com