Digitalni sadržaj
DEVET CHROMEOVIH DIGITALNIH DODATAKA
Besplatni i korisni digitalni alati za rad od kuće
objavljeno: 7. lipnja 2020.

Rad od kuće sada je „novo normalno“ koje će potrajati još neko vrijeme. Dok virtualni svijet preuzima središnje mjesto u našim profesionalnim životima, učitelji i poučavatelji  moraju se opskrbiti nužnim znanjem koje im omogućuje obavljanje poslova na najučinkovitije moguće načine.

U tematskom odjeljku o obrazovanju na daljinu možete pronaći vrijedne sadržaje koji bi vam mogli pomoći pri radu. Nudimo vam pritom još jedan zanimljiv izvor: Chromeove dodatke koje smo pažljivo odabrali za vas iz Chromeove mrežne ponude kako bismo vam olakšali iskustvo rada od kuće.

Uporabom tih dodataka moći ćete održavati videokonferencije, smanjiti distrakcije blokiranjem određenih stranica i aplikacija koje ne trebate, pojačati produktivnost koristeći se tehnikom upravljanja vremenom Pomodoro, potpisati dokumente na daljinu, izvanmrežno urediti svoje dokumente s Google Drivea, podijeliti materijal na Google Clasroomu i još mnogo toga.

1. Zoom

Dodatak Zoom Chrome omogućuje sudionicima da zakažu sastanak na Zoom Cloudu izravno iz Googleova kalendara. Klikom na odgovarajući gumb možete odmah pokrenuti sastanak ili zakazati budući sastanak. Mrežna adresa sastanka i informacije vezane uz sastanak šalju se pozivnicom s Googleova kalendara (Google Calendar) kako bi se sudionici mogli pridružiti sastanku.

2. BlockSite

Blocksite je izvanredna aplikacija za samokontrolu koja vam omogućuje bolji nadzor i raspolaganje vremenom dajući vam uvid u sadržaj pretraživanja te omogućujući blokiranje nepotrebnih aplikacija i mrežnih stranica u vremenu u kojem morate ostati usredotočeni na svoj posao.

3. Focus To-Do

Povezuje Pomodoro s popisom zadataka koje morate napraviti. Možete obuhvatiti i organizirati zadatke u svoje popise poslova, pokrenuti fokusni tajmer i usredotočiti se na rad i učenje, postaviti podsjetnike za ključne zadatke i obveze te provjeriti količinu vremena provedenoga na određenom zadatku.

4. DocuSign

Dodajte svoj potpis privitcima u PDF-u koje šaljete e-poštom. Pošaljite dokumente na potpis izravno iz Gmaila, Drivea ili s Chromeova pretraživača.

5. Office Editing for Docs, Sheets and Slides

Pregledajte i uredite datoteke u Microsoft Wordu, Excelu i PowerPointu – a da pritom ne morate instalirati Office.

6. Share to Classroom

Učitelji na aplikaciji Google Clasroom, uštedite vrijeme i stvorite aktivniji sat na temelju  dodatka Share to Clasroom. Omogućuje vam dijeljenje mrežne stranice sa svakim od vaših razrednih odjela na Google Classroomu i to tako da se one izravno otvore na računalima vaših učenika. Uključivanjem tog dodatka učenici mogu brzo i pouzdano biti na istoj stranici. Možete također proslijediti obavijesti, izraditi zadatke ili sačuvati mrežne stranice za odgođeno objavljivanje na Clasroomu.

7. Save to Google Drive

Omogućuje vam čuvanje mrežnoga sadržaja izravno na Google Driveu uz mrežni preglednik ili kontekstni izbornik. Možete sačuvati dokumente, slike i zvučne zapise ili videozapise HTML5 tako da stisnete desnu tipku na mišu i odaberete opciju: „Sačuvaj na Google Driveu“. Stranicu koju u tom trenutku pregledavate, možete sačuvati primjenom opcije „Sačuvaj na Google Driveu“ u pregledniku.

8. Print Friendly

Print Friendly odstranjuje reklame, pretraživanja i beskoristan dio prije printanja. Stranice su dovedene u stanje preglednosti sa svrhom najboljeg mogućeg iskustva čitanja isprintanog materijala.

9. Dark Reader

Omogućuje zamračenost sadržaja za svaku mrežnu stranicu. Odmorite oči i  koristite se zamračivanjem za noćnu i dnevnu ophodnju internetom. Aplikacija omogućuje rad u zamračenim uvjetima tako da trenutačno omogućuje zamračenje stranice što zapravo znači da invertira svijetle boje i dodaje im visoki kontrast zbog čega ih je lakše čitati u tamnim uvjetima, primjerice noću.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Educational Technology and Mobile Learning kanadska je mrežna stranica (blog) koju uređuje skupina kanadskih učitelja nudeći stručne sadržaje u području obrazovanja. ■ izvornik: educatorstechnology.com