IN MEMORIAM
In memoriam | Damir Brčić
objavljeno: 1. prosinca 2021.

Naš dugogodišnji suradnik, autor i prijatelj Damir Brčić, akademski slikar-grafičar i likovni pedagog, a prije svega divan čovjek, iznenada nas je napustio potkraj listopada ove godine.

Gubitak tog istinski renesansnog čovjeka, erudita jake energije, snažnog optimizma, vedrog duha i oštrog intelekta odjeknuo je Školskom knjigom uz veliku tugu.

Mnogi djelatnici Školske knjige imali su priliku surađivati s Damirom Brčićem, a njegov originalan pogled na svijet i stručan pristup svemu što je radio pomogao je vizualno oživiti mnogobrojne tekstove te obrazovati mnoge generacije mladih ostavljajući neizbrisive tragove u njima, kao i u nama.

Kako je te tragove vidio Damir, možda je najbolje opisao u tekstu za Knjižnicu Voltino uz Noć knjige 2020. godine.

(…) Ljudska je riječ samo odraz jednoga vanjskog utiska, slika koja putuje kao dojam kroz naša osjetila – oko ili uho, pa se trajno nastani u mozgu i oblikuje u ono što smo nazvali riječ. Što je slika bogatija i riječi se množe brzinom nadzvučnog aviona i jedva čekaju da se otisnu u prostranstvo slušateljeve mašte. Plastičnošću opisa, sintaksom, volumenom i sadržajem, riječi se ulijevaju u estuarij grafičkoga svijeta, dobivaju oblik kroz grafeme/slova i zažive vječni život kroz rečenicu, odlomak, stranicu i na koncu – knjigu. Na taj je način pečat viđene ljepote, misli, znanja ili događaja utisnut na materijal i sačuvan za buduće generacije. (…)

Izvor: In memoriam prof. Damir Brčić, http://www.kgz.hr/hr

Između ostaloga, Damir Brčić jedan je od osnivača dizajn-studija pri Školskoj knjizi za koju je radio na više od stotinu knjiga – od dizajna cijelih biblioteka, preko naslovnica za mnogobrojne knjige i slikovnice, do petstotinjak prekrasnih ilustracija. Samo u posljednje tri godine oplemenio je svojim radom više od dvadeset naslova Školske knjige.

No naš Damir kretao se u mnogim krugovima i u svakom od njih ostavio u naslijeđe neprocjenjivo znanje. Ostavio je snažan pečat na oblikovanje nastavnih programa i planova za predmete Grafički dizajn, Povijest struke, Crtanje akta i Ilustracija koji se upotrebljavaju i danas u svim likovnim školama diljem Hrvatske. Autor je sedamdesetak znakova, logotipa i maskota za mnogobrojne hrvatske tvrtke, sportske kolektive, državna, europska i svjetska natjecanja, zatim TV najava, reklama i animiranih filmova, a dizajnirao je i grafički uredio desetak časopisa. Sudjelovao je u 34 samostalne i 43 skupne izložbe u domovini i inozemstvu. Dobitnik je tridesetak nagrada i priznanja za umjetničko i pedagoško djelovanje, a godine 2016./2017. od Učiteljskog fakulteta dobio je Zahvalnicu za iznadprosječne rezultate temeljem studentskih anketa Sveučilišta u Zagrebu.

Djelatnici Školske knjige napisali su nekoliko riječi u spomen na tog čovjeka iznimno širokog duha i punog životne vedrine.

S Damirom Brčićem radila sam na slikovnici Mali meteorolog koju je cijelu ilustrirao te na drugim izdavačkim projektima kojima je s pomoću ilustracija udahnuo dio svoje vedre, poetske i vrckave osobnosti. Rad s Damirom uvijek je bio inspirativan jer je mnogo znao o povijesti, umjetnosti, knjigama i ljudima, a njegove su ilustracije često više od riječi govorile o sadržaju knjige. Imao je neko šesto čulo kojim bi se povezivao s autorima teksta i proniknuo u njihove vizualizacije sadržaja, a ugođaj njihovih misli s lakoćom prenosio na papir. Gotovo svaki svoj crtež opisivao bi nekom šaljivom pričom, dosjetkom ili odglumljenom ozbiljnošću pri čemu je teško bilo razlučiti uživa li više u crtanju ili u priči kojom je svaku svoju ilustraciju ispratio u knjigu. Svaki susret s Damirom bio je susret s „kockom vedrineˮ,  a to je upravo ono što nam je ostavio u baštini sjećanja na njega.

Jelena Lončarić

glavna urednica Školske knjige

………………………………………………………

Damir nasmijan upada u ured i potpuno promijeni energiju, atmosferu, svijet. Sreli smo se posljednji put u Školskoj knjizi 20. listopada, bila je srijeda, nekoliko dana poslije javili su mi da ga više nema. Nešto se u meni jako opire ovakvim odlascima, ovim sve češćim gubitcima, prazninama. Bila sam mirno tužna, onako kao da se to ne događa.

A onda mi je FB nakon dva-tri dana izbacio uspomenu Damir i ja na Interliberu predstavljamo knjigu Želim biti ilustrator, preplavila me tuga, povukla duboko, utopila.

„Kad umire čovjek

svijet bi morao stati

i zadrhtati težinom tuge

dubinom bola (…)

Kad umire čovjek, umire dio svijeta

i zemlja postaje teža

iskusnija

i Ijudskija

i veća za jednu ranu (…)ˮ*

*Stihovi iz pjesme Kad umire čovjek Jure Franičevića Pločara

Kad umire čovjek, zemlja doista zadrhti, osjetila sam da je jako zadrhtala za velikog Damira Brčića.

Emica Calogjera Rogić

urednica hrvatskoga jezika i stranih izdanja

……………………………………………………..

Damira sam upoznao relativno nedavno, tek prije godinu dana, i imao zadovoljstvo raditi s njim samo kraće vrijeme. Napravio je seriju fenomenalnih ilustracija, karikatura za novi udžbenik povijesti Klio 8. Radio ih je prema zamislima autora, ali svakoj je dodao osobni štih, dodatnu duhovitost i svaka je bila prema nizu povijesnih fotografija i predložaka koje je osobno duboko i detaljno istražio. Suradnja s Damirom bila je izrazito ugodna i želio sam je nastaviti u mnogobrojnim sljedećim izdanjima. Iza njega ostaje velika praznina koju će biti teško ispuniti. No njegova djela ostaju živa i za mnoge druge generacije i govore ne samo za sebe nego i tko je i što bio Damir Brčić. Profesionalac, talentirani ilustrator, vrstan učitelj i sjajan suradnik.

Deniver Vukelić

urednik povijesti

……………………………………………………..

Čula sam, naravno, za Damira Brčića, svojevrsnu legendu Školske knjige, no službeno sam ga imala čast upoznati tek potkraj 2018. godine kada je u Školsku knjigu donio svoj rukopis  za knjigu koju je želio objaviti – Povijest zapadnoga pisma s uvodom u kaligrafiju. Naša komunikacija vezana za rukopis nastavila se i elektroničkom poštom. Prva poruka stigla je 18. listopada 2018.,  posljednja 20. listopada 2021. godine, a samo osam dana poslije više ga nije bilo. Naglo je otišao, prerano, i taj osjećaj gubitka kao da još nije stvaran jer Damir je zračio. Zračio je samopouzdanjem kreativnog čovjeka s energijom vječno zaigranog dječaka, bogatog vokabulara i gotovo drsko inteligentnog humora, zračio je neposrednošću i onom rijetkom svjetlošću ljudskog bića. I nije se bojao izazova. Suradnja s njim bila je osvježavajuće iskrena, komunikacija svrhovita, a njegova bogata riznica znanja oplemenila je svaki naš kontakt. Hvala mu na tome. A na nama je ostala misija – dovršavanje i izdanje njegova divna rukopisa. Damire, svijet si ostavio bogatijim i riječju i slikom, zalogom svojega kreativnog duha za sadašnjost i budućnost, no nedostatak tvojega daljnjeg stvaranja ostavlja tupi osjećaj tuge i gubitka. Želim ti da tvoja kreativna duša nastavi stvarati negdje tamo gore, želim ti nebesko stvaranje u slobodi i pošalji nam poneku svoju šarenu kreaciju, možda koju dugu, tu i tamo, ne zbog sjećanja, već za osmijeh. Ostat ćeš u našim mislima.

Sonja Miličević Vukelić

urednica povijesti i srodnih predmeta

……………………………………………………..

Upoznali smo se još početkom devedesetih i radili lektirna djela džepne biblioteke Školske knjige Moja knjiga. Damir je napravio ilustracije za naslovnice tridesetak tih lektirnih djela. Biblioteku su tada pohvalili i likovni kritičari, a te su se knjige isticale živim i žarkim životnim bojama. Veselila sam se novom projektu, novoj, Damirovoj knjizi kako se i uvijek veselim. Šokirao me Damirov iznenadni odlazak. Danas kad ga više nema njegove ilustracije i lik ostaju u našoj riznici i knjiga i sjećanja zauvijek.

Željka Sambolek Mikota

grafičko-likovna urednica

……………………………………………………..