Kako motivirati učenike

ŠTO VAS JE JUČER OBRADOVALO?

Pronađi razlog

petak, 7. listopada 2016.

„Velike umjetnosti nema bez jakog bola“ – pisao je Antun Barac potaknut Vidrićevom poezijom. Umjetničko je djelo smatrao potresnim dokumentom o umjetniku: u Vidrićevim je pjesmama s jedne strane...

Pronađi razlog

...pronalazio stalnu bol izazvanu „teškom slutnjom nemoći, prolaznosti, smrti“, a s druge strane „kliktaje za užitkom i neobuzdanom primanju životnih darova... jedinstveno čuvstvo radosti zbog toga što živi, diše, gleda, sluša“. Upravo je taj sraz boli i radosti neizostavna čarolija koja pokreće kreativnost, stvaranje... rađa istinska umjetnička djela.

Dobro je dok boli. Zlo počinje kad bol prestane, a truljenje se nastavi. Kad otupimo, oguglamo, posivimo, odustanemo, zašutimo, zaboravimo na svoju snagu i talente, dignemo ruke od svega... pa nas bol umjesto u stvaralaštvo, gurne u rušenje ili u nečinjenje... to je početak i osobne i društvene nesreće. 

Nema na svijetu čovjeka kojemu cijelo vrijeme u svemu sve ide glatko i koji živi cijepljen od svih mogućih problema. Stotine su razloga zbog kojih bismo mogli biti nezadovoljni i sobom i svojim poslom i vezama i obitelji i društvom i životom... Sasvim je u redu povremeno biti nezadovoljan, ali nikako nije u redu dovesti sebe u situaciju da nam naše kronično nezadovoljstvo ubije svjetlo, postane način života i počne njime upravljati bojeći sve oko nas sumnjama, nevjericom, odbijanjem, ogorčenošću, apatijom, destruktivnošću...

Nepisivo je važno naučiti izraziti emociju, verbalizirati je, podijeliti, čuti njezin odjek u svojim riječima i osluškivati je u reakcijama sugovornika. Tek kad je emocija jasno verbalizirana shvaćamo u čemu je zapravo problem i možemo početi tragati za putem kojim ćemo krenuti ka rješenjima.

Tko je taj koji danas ima moć stvoriti poduzetne, radosne, optimistične generacije spremne rastjerati maglu apatije u koju su zaglibili njihovi roditelji? Jedino učitelj! Onaj koji je spreman hrabro redizajnirati svoje poučavanje kako bi pronašao vremena saslušati učenike, poticati ih da razgovaraju o tome što ne razumiju, ne znaju, ne mogu, ne stignu, ne vole, što ih ljuti, brine, plaši... o čemu sanjaju, čemu se nadaju, što planiraju... Učenik koji osjeti da nam je uistinu stalo, da smo mu iskreno posvetili svoju pozornost, svoje povjerenje i svoje vrijeme spreman se otvoriti, sudjelovati, dopustiti da ga motiviramo, poučavamo i vodimo. Jedino takvom, otvorenom, učeniku možemo pomoći da shvati život kao neprestano treperenje ravnoteže između dobrog i lošeg. Shvatit će da gubeći energiju na vrtnju u besmislenim krugovima izbjegavanja, nerviranja zbog problema, izgovora i traženja krivaca uskraćuje sebi ono „jedinstveno čuvstvo radosti zbog toga što živi, diše, gleda, sluša“ o kojem je pisao Barac. Zbog učiteljeva će utjecaja naučiti svoje boli usmjeriti u radost stvaranja, a ne u razaranje. Učitelji koji čuju svoje učenike mogu promijeniti svijet. 

UČITELJI su danas jedina preostala hrabra i moćna gomilica na koju se odnosi misao antropologinje Margaret Mead koja je rekla: "Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali."

Piše: Dinka JURIČIĆ

 

 

Vezani članci
Školski portal: Bolesna generacija

Bolesna generacija

„Što pitanja postaju složenija i teža, to ljudi sve više…

Školski portal: Riznice tišine

Riznice tišine

Tišina je, naime, ono mistično mjesto na kojem započinje čuđenje,…

Školski portal: Jedna knjiga godišnje

Jedna knjiga godišnje

… svojevrsni satirični pamflet s naslovom PRIJEDLOG ZA UKINUĆE HRVATSKE…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Strašno je, neargumentirano, etiketirati pripadnike struke

Interpretirajući brojku od 125 prvašića koji…

Školski portal: Utrka do 20

Utrka do 20

Potrebno vam je samo nekoliko stvari…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…