Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
KREATIVNI KUTAK UČIONICE
Kartonska košarka
objavljeno: 16. svibnja 2018.

Ako ste pripremili malo ravnoga kartona, dosta vrućeg ljepila, papirnate ili plastične čašice, dobru volju i malo slobodnoga vremena – možemo početi.

ŠTO JE POTREBNO

  • 5 ploča ravnoga, čvršćega kartona (debljine barem 3 mm)
  • vruće ljepilo
  • skalpel
  • ravnalo
  • crni (i crveni) marker
  • male plastične ili papirnate čaše
  • nekoliko loptica za stolni tenis
  • drveni štapići za pregled grla
  • plastični čep

KAKO RADIMO

1. KORAK

 

Jednom sam šetala nekim trgovačkim centrom i to baš kad su zaposlenici punili police proizvodima za pranje rublja. A sve su to izlagali u kutijama kojima se dio odreže dijagonalno. Zamolila sam ih da mi daju nekoliko komada, što su mi sa zadovoljstvom ponudili. Od nekoliko takvih sam izradila izvrsnu policu za razne potrepštine u učionici.

A eto, jedan dio mogu iskoristiti i za današnju aktivnost. Taj će dio biti zid na koji ću kasnije staviti koš, a i sprječavat će loptice da „bježe uokolo”.

Izrezala sam i komad ravnoga kartona za „košarkaški podij”. I na njega ću kasnije staviti nekoliko koševa.

Od ostataka kartona sam izrezala četiri „stupa” koji će držati koševe. Izrezala sam ih u obliku pravokutnoga trokuta kako koševi s pločama ne bi bili u previše okomitom položaju, što bi otežavalo ubacivanje loptica u koš.

2. KORAK

 

Izrezala sam ploče na kojima će biti koševi. Ploče su pravokutnog oblika. Obojila sam ih bijelom akrilnom bojom te istaknula okvire crvenim markerom.

Na svaku sam ploču kasnije vrućim ljepilom zalijepila po jednu papirnatu čašicu kojoj sam odsjekla dno. Čaše bi trebale biti dovoljno široke da kroz njih može proći loptica za stolni tenis. Ja sam koristila čašice koje se rabe za kavu, jer sam takve imala.

 3. KORAK

 

„Katapult” odnosno igrača koji ubacuje loptu u koš izradila sam na vrlo jednostavan način. Jedan dio drvenog štapića ugurala sam u karton te učvrstila vrućim ljepilom. Preko toga sam nalijepila trakicu valovite ljepenke iz estetskih razloga.

Na drugi sam kraj prilijepila plastični čep kako lopta ne bi klizila. Kao polugu sam iskoristila još jednu traku valovite ljepenke.

Ovaj je igrač na igralište pričvršćen komadom čačkalice kako bi se mogao rotirati pri gađanju.

Imala sam loptice narančaste boje pa sam po njima iscrtala crte crnim markerom da zaista nalikuju košarkaškim loptama.

 4. KORAK

 

Igralište je skoro gotovo.

Na svaki sam koš nalijepila naljepnice s brojevima 50, 40, 30 i 20 kako bih igru dodatno začinila.

Dakako, sad je dozvoljeno bojanje igrališta, zidova. Možete nacrtati što god vas je volja. Ja sam odlučila ostaviti igralište ovakvo kakvo je.

GOTOVA IGRA

  

Prije nekoliko dana odnijela sam obje igre u školu. Ne mogu vam to opisati. Hit su! A nije ih teško izraditi.

Već su počeli planirati kako bi oni mogli napraviti nešto svoje. Drukčije. Bolje. Jedva čekam vidjeti i zaigrati njihove igre.

…..

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske.