Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
Razredne mrežne stranice
objavljeno: 9. ožujka 2015.

Ako vas zanimaju stručni tekstovi, oni su OVDJE. Ovdje vam pak predstavljam razrednu stranicu prvašića i objašnjavam zašto imamo mrežnu stranicu 1. b razreda OŠ Augusta Šenoe.

CILJ

Svrha je mrežne razredne stranice otvorenost rada prema roditeljima i svim ostalim učenicima koji sudjeluju u životu jednog razreda.

Ako je školovanje učenika zajednička zadaća škole i obitelji, tada je razredna stranica poveznica i način komunikacije između obitelji đaka i škole.

Izgled razredne stranice prvašića smislila sam još lani u kolovozu i imenovala je PČELICE. Tada sam na nju stavila samo važne obavijesti o preuzimanju udžbenika, početku nastave i funkcioniranju škole.

U kutak za roditelje postavila sam poveznice ovisno o temama vezanima za pripreme učenika za prvi razred i aktivnostima kojima mogu obogatiti dane prije polaska u školu.

TEME NA RAZREDNIM STRANICAMA

U prvom razredu mrežnu stranicu najviše posjećuju roditelji, bake i djedovi, a primjećujem i česte posjete ostalih učitelja.

Stranica je roditeljima izvor informacija o svemu što se zbiva unutar našega 1. b razreda.

TEME

Teme (podcjeline/podstranice) na našoj stranici jesu:

  • PROJEKTI U NAŠEM RAZREDU – pratimo ih iz dana u dan, korak po korak…
  • ORGANIZACIJA NASTAVE – raspored, turnusi, datumi provjera, sve zapisano na jednome mjestu
  • MEDIJSKA KULTURA – različiti edukativni animirani i dječji filmovi koje učenici mogu pogledati kada njima odgovara
  • NAŠE STVARALAŠTVO – prve rečenice koje su napisali moji učenici, šaljive priče…
  • FOTOGALERIJA UČENIČKIH RADOVA – jedna od najposjećenijih stranica na koju postavljam fotografije učeničkih radova kako bi ih i  roditelji mogli procijeniti
  • IGRA U NASTAVI I VJEŽBANJU – mrežne igre koje sam izradila za učenike ili je to učinio netko drugi od učitelja, a s pomoću tih igara učenici ponavljaju naučene sadržaje
  • DOMAĆE ZADAĆE – kratak podsjetnik što je za zadaću koji redovito vodim u prvom razredu, nešto manje u drugom, a u trećem i četvrtom vode ga učenici.

Kao što je vidljivo, mnogo je sadržaja, pa katkad i više od sat vremena na dan uređujem našu stranicu.

No, to mi ne smeta jer je volim uređivati, a učenicima na taj način pomažem u informatičkom opismenjivanju i učim ih korak po korak sigurnijoj uporabi interneta.

Razredne su stranice veliko veselje jer surađujemo s razredima koji također imaju svoje stranice te izmjenjujemo materijale i ideje, a u trećem i četvrtom razredu počinjemo se i dopisivati.

Ove ćemo godine pokušati održati videokonferenciju s prvim razredom iz OŠ Bukovec.

Dosad smo na taj način komunicirali s OŠ „Prof. Blaž Mađer” iz Novigrada Podravskog, IV. osnovnom školom iz Varaždina te OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba.

Roditeljima i meni razredne stranice pružaju neiscrpne mogućnosti, pa su komunikacija i prenošenje obavijesti mnogo brži. Na njima poručujem roditeljima  što je potrebno za određeni projekt i izvanučioničku nastavu, pa odmah sve znaju i reagiraju.

Na razrednim stranicama imamo i videozapise naših nastupa, naše prve e-knjige i mnoštvo još neotkrivenih sadržaja.

Posjetite nas, možda i vi odlučite izraditi mrežnu stranicu za svoj razred. Želite li naučiti kako se ona može izraditi, obratite se UDRUZI ZVONO od koje ćete saznati kada počinje ONLINE-EDUKACIJA o izradi razredne stranice.

………………….

Sandra Vuk

OŠ Augusta Šenoe, UHURN Zvono