Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA
Sjećamo se, ne smijemo zaboraviti – Vukovar 2017.
objavljeno: 13. studenoga 2017.

Skora obljetnica pada herojske obrane Vukovara potaknula nas je da napravimo jednodnevni projekt u kojem smo nastojali spojiti sve sadržaje pod jednim imenom – Vukovar!

Učiteljica Mara Balić, Dugopolje

Prošle se godine za taj projekt prijavilo i u njemu sudjelovalo više od 50 škola iz cijele Republike Hrvatske. Autor projekta je učiteljica Slavica Škrobo Siladi, učiteljica u Vukovaru. Ona je nastojala stupiti u vezu sa svima koji su željeli doživjeti Vukovar u slici i riječi.

Učiteljica Slavica organizirala je tada dvadesetak videokonferencija te se čak izravno javljala iz vukovarske kolone sjećanja. Zahvaljujući njezinu projektu, mnogi su učenici mogli pobliže doznati potresnu priču o herojskoj obrani Vukovara i njegovu stradanju.

Učenici OŠ Borovje i njihova učiteljica Željka Zagorac sudjelovali su u videokonferenciji zajedno s učenicima škole iz Vukovara i njihovom učiteljicom Patricijom Burazin i NAPISALI.

Pogledajte kako su u projektu sudjelovali učenici škole u Šenkovcu pokraj Virovitice sa svojom učiteljicom Sanelom Tot:

http://domovina333.blogspot.hr/2016/11/podrucna-skola-n-senkovac-etwinning.html?m=1

Svrha ovog projekta bila je:

  • protumačiti ljudska prava, obveze, slobodu i jednakopravnost kao temelje solidarnosti i odgovornosti u suvremenom društvu u kojem rastu naši učenici
  • obilježiti stradanje grada Vukovara, simbola hrvatske patnje i nade
  • objasniti da istinske vrijednosti poput praštanja i spremnosti za suživot i izgradnju novog života pridonose međusobnoj toleranciji i poštovanju.

Te velike riječi učiteljice su uz mentorstvo učiteljice Slavice potvrdile na najbolji način šireći ljubav i suosjećanje među učenicima diljem Hrvatske.

OŠ Milana Langa u Bregani i učiteljica Aleksandra Guldin Mićič

Nadam se da vas je sve ovo potaknulo da se pridružite projektu i da ćete dostojanstveno i njima razumljivim jezikom djeci ispričati priču o Vukovaru.

Pogledajte kratak film koji su snimili učenici iz Vukovara sa svojom učiteljicom Patricijom Burazin.

Prilažem još nekoliko uradaka ostalih sudionika.

Rad učenika škole u Opuzenu predvođenih učiteljicom Ivanom Bašić

 

Učenici OŠ Vinka Žganca i učiteljica Snježana Duić pripremili su i kratko predstavljanje za videoprijenos zajedno s razredom učiteljice Slavice u Vukovaru.

Radovi učenika iz Rijeke i njihove učiteljice Eme Malik

 

Radovi učenika iz Pakraca predvođenih učiteljicom Dubravkom Namjesnik

Ovakvim međupredmetnim pristupom ostvarene su gotovo sve zadaće (ishodi) Građanskog odgoja i obrazovanja i ovaj je projekt jedan od oglednih primjera kako od najmlađe dobi u učenika razvijati toleranciju i osjećaj za suživot.

Učiteljica Jadranka Šolaja, Dugi Rat

  • Ispričavam se svim učiteljicama i učiteljima čije radove ovdje nisam objavila. Hvala vam od srca, Vukovar je svakim ovakvim uratkom sretniji grad u očima djece.

…………………………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.