Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
SANDRINA UČIONICA ■ 275. ■
Suradničko učenje – stručno usavršavanje u Webučionici
objavljeno: 20. lipnja 2021.

Pojam Suradničkog učenja spada u suvremene metode i načine poučavanja. Suprotno je  pojmu natjecateljsko učenje, a glavni je cilj afirmacija grupe uz svakog pojedinca, odnosno svaki je pojedinac element koji je važan u slagalici učenja.

Webučionica je do sada organizirala tri kruga stručnih usavršavanja o temi suradničkog učenja, a ukupno je oko 300 prosvjetnih djelatnika bilo uključeno u ovu vrstu poučavanja.

Krajem lipnja (točnije od 25.6. do 5.7.2021.) ulazimo i u četvrti krug poučavanja.

PRIJAVITE SE

Što je suradničko učenje i kakav je oblik poučavanja/stručnog usavršavanja koje provodimo kao dio projekta Webučionice?

U suradničkom učenju polaznici prvenstveno razvijaju SOCIJALNE VJEŠTINE:

 • međusobnu toleranciju
 • dogovaranje
 • podjelu zadataka
 • uvažavanje međusobnih razlika
 • međusobno pomaganje.

Suradničkim učenjem događa se GRUPNA interakcija

Od početka je riječ o digitalnom poučavanju u obliku radionica. Mnogi misle da je nemoguće, ali mi smo upornim radom i proučavanjem literature pronašli alate koji su pogodni za suradničko učenje, oblikovali zadatke i sadržaje i spremno dočekujemo nove korisnike.

Suradničko učenje vodit će sedam mentoriranih timova (u paru), koji su prethodno educirani za osmišljavanje radionica, znaju koje predradnje trebaju realizirati i kako sve osmisliti da bi se ostvario cilj poučavanja.

Teme koje ćemo proučavati, stvarati sadržaj i njima oblikovati projekt jesu:

 • Moje ljeto s knjigom
 • Lego
 • Zdravlje
 • Glazba
 • Hrana
 • Svijet (je lopta šarena)
 • Sport

Korisnici koji budu pristupili ovom usavršavanju, bit će stavljeni u ulogu učenika, onog istog učenika koji ih gleda znatiželjnim očima dok pričaju o određenoj temi.

Pred njima će biti pet zadataka, imat će tri webinara, upoznavat će se u malim grupama, dijelit će ideje i vlastitu kreativnost otkriti u neočekivanim trenutcima.

Svaki je pojedinac ovog usavršavanja važan za ostvarivanje zajedničkog cilja.

Mentorirano učenje

Efikasno suradničko učenje mora imati sustavno praćenje od strane voditelja edukacije i voditelj mora biti prisutan u cijelom procesu.

Priključite se, izađite izvan okvira vlastite sigurnosti, upoznajte neke nove kolege, surađujte uz pomoć digitalnih tehnologija i stvorite nešto posebno.

Ovo je usavršavanje prepoznalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i odvija se pod njihovim pokroviteljstvom.

Uključite se

■ Piše: Sandra VUK ■ OŠ „SVETA NEDJELJA“, SVETA NEDELJA ■ Mrežne stranice 4. b