Nastava na daljinu
JESENSKI POVRATAK U ŠKOLU BIT ĆE DRUGAČIJI JER SVIJET SE JOŠ UVIJEK BORI S PANDEMIJOM I KORONAVIRUSOM
Apple Education donosi korisnu pomoć za povratak u školu
objavljeno: 6. kolovoza 2020.

Uredništvo mrežnih stranica Educational Technology and Mobile Learning (Obrazovna tehnologija i mobilno učenje), koje nude stručne sadržaje u području obrazovanja, a osobito one povezane s primjenom digitalne tehnologije u nastavi, predstavlja dvije aplikacije za rad na daljinu. U Appleovoj ponudi na raspolaganju je aplikacija Schoolwork, pretežito namijenjena dijeljenju sadržaja i komunikaciji s učenicima, te aplikacija Classroom koja pruža različite, vrlo praktične mogućnosti upravljanja nastavom na daljinu kao i neposrednoga uvida u učenički rad. Tekst s recenzijama pročitajte u nastavku.

Ovogodišnji povratak u školu bit će drugačiji zbog pandemije. Mnogi od vas će vjerojatno biti primorani na poučavanje na daljinu i komuniciranje s učenicima u virtualnome svijetu. To može biti izazovno, pogotovo za učitelje koji nisu naviknuti na taj način poučavanja.

Kao dio inicijative da pomognemo učiteljima (i učenicima) iskoristiti obrazovni potencijal digitalnih tehnologija u njihovim novim okružjima, pokrenuli smo sekciju Učenje na daljinu u kojoj dijelimo širok niz edukacijsko-tehnoloških izvora i sadržaja koji su specifično zamišljeni da bi udovoljili potrebama učitelja za poučavanje na daljinu.

Danas vam donosimo dvije aplikacije koje je Apple napravio da bi pomogao učiteljima i učenicima u stvaranju boljih i zanimljivijih okružja učenja i poučavanja.

Schoolwork

Schoolwork je iPadova aplikacija koja učiteljima i učenicima daje siguran virtualan prostor u kojemu mogu komunicirati, dijeliti sadržaje te unaprjeđivati učenje i poučavanje. Sada kada se većina nastave događa mrežno, učiteljima će usluge aplikacije Schoolwork biti vrlo korisne.

Kao učitelj, aplikaciju možete primijeniti kako biste podijelili zadatke za domaću zadaću, izrađivali i dijelili razredne materijale, sadržaje, razredne objave i drugo.

Schoolwork također podupire nekoliko drugih obrazovnih aplikacija omogućujući učiteljima da dodijele jednu ili više aktivnosti učeniku ili razrednomu odjelu. Također, učitelji mogu dodati dokumente u PDF-u, poveznice s interneta, fotografije, videoisječke ili čak specifične aktivnosti unutar aplikacije.

Učitelji će moći pratiti napredak učenika, pregledati rezultate njihovih ispita i zarađene bodove te vidjeti koliko vremena učenici provedu radeći na nekoj aktivnosti.

Primjenom ugrađene opcije za suradnju, učitelji će moći raditi s pojedinačnim učenicima ili s cijelim odjelom u stvarnom vremenu. Uz to, oni mogu i dodavati komentare učeničkom radu ili napraviti bilješke na svojim dokumentima.

Učenici se mogu koristiti Schoolworkom da bi pregledali razredne obavijesti, pristupili zadatcima, provjerili podsjetnike, predali svoj rad na aplikacijama kao što su Keynote, Pages i Numbers. Otvorite vodič da biste saznali više o obrazovnom potencijalu aplikacije Schoolwork.

Classroom

Još jedna izvrsna Appleova aplikacija koja će vam pomoći u upravljanju svojim poučavanjem/učenjem zove se Classroom (Učionica). Možete također upravljati uređajima svojih učenika. Nakon što ste se spojili s iPadovim uređajima svojih učenika, moći ćete napraviti sljedeće:

 • dodirom prsta pokrenuti bilo koju aplikaciju, mrežnu stranicu ili knjigu za učenike
 • omogućiti uporabu samo jedne aplikacije da biste pomogli učenicima da se fokusiraju
 • zaključati ekrane da biste zaustavili rad na neko vrijeme ili preusmjerili razredni odjel na novi zadatak ili sadržaj
 • isključiti zvuk na učeničkim uređajima
 • imati pregled nad svim učeničkim ekranima odjednom
 • fokusirati se na jedan pojedinačni učenički ekran
 • podijeliti dokumente i poveznice sa svojim učenicima služeći se AirDropom
 • pokazati odlične radove vaših učenika cijelom odjelu
 • koristiti se uslugom AirPlay da biste bežično predstavili ekran određenog učenika
 • obavijestiti učenike u trenutku kada su njihovi ekrani predstavljeni drugim učenicima
 • ustrojavati radne skupine kako biste podijelili učenike u projektne timove
 • usmjeriti aktivnosti na skupine ili na pojedine učenike unutar skupina

Posjetite vodič da biste više naučili o aplikaciji Classroom i otkrili kako se njome možete poslužiti u svom poučavanju.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Educational Technology and Mobile Learning (Obrazovna tehnologija i mobilno učenje) kanadska je mrežna stranica (blog) koju uređuje skupina kanadskih učitelja nudeći stručne sadržaje u području obrazovanja.  ■ izvornik: educatorstechnology.com