Nastava na daljinu
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Likovna kultura u virtualnoj učionici
objavljeno: 7. travnja 2020.

U protekla tri tjedna nekoliko sam puta mijenjala i prepravljala svoj plan i program. Prilagođavala sam se novonastaloj situaciji i povratnim informacijama koje sam dobivala od roditelja, ali sam osluškivala i svoju djecu koja su radila kod kuće. Naravno da ne može sve ostati isto. Naravno da količina sadržaja i zadataka ne može biti jednaka kao u pravoj školi.

Tragala sam i za nekim novim motivima za nastavu Likovne kulture koji bi oduševili učenike i potaknuli ih da kod kuće stvaraju vlastita umjetnička djela. Lako je kad smo u učionici i sve je pod nadzorom.

Kako napraviti dobru motivaciju i pripremu na daljinu?

Već drugu godinu zaredom moj razred je uključen u eTwinning projekt U svijetu likovnih umjetnika koji su pokrenule kolumnistica Školskog portala, Sandra VUK, i Nevenka DIMAČ. Taj projekt mi je ovih dana „as u rukavu“.

Učenici su i prije bili oduševljeni nastavom Likovne kulture na kojima sam ih upoznavala s najpoznatijim svjetskim i domaćim likovnim umjetnicima.

Za te sam se sate pripremala možda i više nego inače pa sam taj entuzijazam i oduševljenje prenosila i na njih. Pričala bih im zanimljive priče iz života umjetnika, pokazivala određene filmove o njihovu stvaralaštvu i s učenicima analizirala reprodukcije umjetničkih djela.

Jutros sam se sjetila slikara koji ih se jako dojmio – Pabla PICASSA.Otišla sam do računala i pregledavala njegova umjetnička djela. Pila sam prvu jutarnju kavu i uživala u virtualnoj šetnji izložbom. Zastala sam pred Pijetlom.

Naravno da sam motiv željela povezati s nadolazećim uskrsnim blagdanima. Savršeno! Oduševio me! Znala sam da će tako djelovati i na moje trećaše.

Napisala sam im nekoliko rečenica kao podsjetnik na naše prijašnje radove kada smo govorili o Pablu Picassu i dala poveznicu na kratak film o njegovim najpoznatijim djelima. Rekla sam da je rok za slanje tri dana. Radovi su počeli pristizati nakon sat vremena. Sve odreda prava mala umjetnička djela.

Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image

Djeca vole promatrati lijepu umjetnost i treba ih odmalena učiti kako je promatrati. Naš je zadatak zaljubiti ih u umjetnost, a zaljubljenost je povezana s lijepim osjećajima.

Stvarajmo te lijepe osjećaje i sjećanja i ovdje u virtualnoj školi!

■  autorica: Sanela ŠKEVIN, učiteljica 3.b ■  OŠ Ivana Gundulića, Zagreb ■ Dugogodišnja učiteljica u školi u srcu Zagreba. Za sebe mogu reći da volim istraživati, poučavati izvan učionice i stalno nešto novo raditi. Vodim skupinu malih istraživača koji svaki tjedan izvode neke pokuse, pripremam učenike za LIDRANO, pišem igrokaze. Obožavam ERASMUS+ i projekte eTwinning”. ■