Nastava na daljinu
JEDAN DAN S UČITELJICOM ĐURĐICOM KRTANJEK U ŠKOLI NA DALJINU
‘Moj mi integritet ne dozvoljava da radim drukčije!’
objavljeno: 15. svibnja 2020.

Učiteljica s 35. godina radnog staža, Đurđica KRTANJEK, pustila je novinare portala roditelji.hr  u svoj dom kako bi se uvjerili kako doista izgleda život učitelja posljednja dva mjeseca, koliko se odvija nastava na daljinu.

Osnovnu školu Franje Serta u Bednji pohađa 200-tinjak djece, a otkad su od 11. svibnja, nakon dva mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa, ponovno otvorene škole za učenike nižih razreda, nastavu uživo sluša samo jedna učenica. Učiteljica Đurđica Krtanjek iza sebe ima 35 godina radnog staža i ovo joj je, kaže, jedno od najstresnijih razdoblja u njezinom radnom vijeku.
“Jedva čekam, kao i sve moje kolege, povratak normalnoj školi”, kaže nam Đurđica, s kojom smo proveli jedan dan u online školi. Naime, roditelji njezinih prvašića redom su svi odlučili ostaviti djecu kod kuće. Povod za naš razgovor bila je činjenica da je u javnosti izneseno puno kritika “na račun učitelja”, a stvorio se i dojam kako je sav teret online nastave pao na roditelje, koji nakon svojeg posla, u drugoj smjeni odrađuju i učiteljski.

I Đurđica nam potvrđuje kako je uloga roditelja u ovoj ekstremnoj situaciji neprocjenjiva, posebno kad su u pitanju djeca mlađe dobi, koja još nisu tehnički dovoljno pismena, pa trebaju roditeljsku pomoć. Kao i u svakom drugom poslu, pa tako i ovom, odgovornost i savjesnost svake pojedine osobe ono je što čini razliku. I dok, vjerujemo, ima učitelja i profesora koji odrađuju samo ono što moraju, velik broj njih, baš poput Đurđice, radi i po 12 sati dnevno.

Spavaća soba u njezinoj kući u Ivancu preuređena je zbog online nastave. U sobi ima najveći mir, pa je u nju smjestila radni stol s laptopom, koji se zadnja dva mjeseca ne gasi. Jutro je. Već prije osam sati, prije prve jutarnje kave, Đurđica pali laptop, jer želi još jednom provjeriti jesu li materijali za današnji dan spremni, tj. jesu li “dignuti” na njezinu internetsku stranicu. Đurđica nema niti jedan dan formalnog obrazovanja u informatici, ali tehnološki joj ova škola nije predstavljala problem.


“Sve što znam o digitalnim sadržajima naučila sam sama i puno prije ove krize. Mi u prosvjeti naviknuti smo na to da moramo konstantno učiti i raditi na sebi. Moramo biti u tijeku s vremenom, jer dolaze nova djeca, generacije s novim vještinama, s kojima se moramo i mi nositi. Ima kolega kojima je ova online škola na početku bila tehnološki zahtjevna, no većina je u jednom ubrzanim ritmu usvojila potrebno”, kaže Đurđica koja je za svoje učenike napravila web stranicu na kojoj svaki dan objavljuje zadatke za svaki predmet, prema ranijem rasporedu sati. Tu su čak i izvanškolske aktivnosti. [IZ DRUGIH MEDIJA |  www.roditelji.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.