Nastava na daljinu
I FACEBOOK IMA NOVI ALAT ZA VIDEOPOZIVE
Nova mogućnost razgovora u nastavi na daljinu – Facebookov Messenger Rooms
objavljeno: 11. svibnja 2020.

Odnedavno i Facebook ima novu videouslugu namijenjenu razgovoru, nazvanu   Messenger Rooms, nastalu kao odgovor na sve veću potražnju za uslugama videorazgovora tijekom izolacije. Kao što je slučaj i s drugim sličnim alatima (npr. Google Meetom, Skypeom i Zoomom), nastojimo razmotriti i procijeniti obrazovni potencijal tih usluga i načine na koje one mogu pomoći učiteljima.

S obzirom na ono što nudi, Messenger Rooms izgleda kao vrlo dobra aplikacija za videopozive kojom se možete koristiti pri poučavanju na daljinu. Možete uspostaviti kontakt sa svojim učenicima ili kolegama da biste održali potrebne razgovore i susrete te ostale aktivnosti poučavanja ili suradnje na daljinu pri čemu aplikacija podržava do 50 sudionika.

Za razliku od primjerice onoga što nudi  Google Meet, koji ima ugrađeno vremensko ograničenje na 60 minuta po pozivu, Messenger Rooms nema vremenskoga ograničenja za trajanje vaših videopoziva.

Najbolja pojedinost u vezi s ovom aplikacijom, osim što je besplatna, jest to što se pozvani sudionici mogu priključiti razgovoru čak ako i nemaju profil na Facebooku. Aplikacija radi virtualno, a pritom ne morate ništa preuzeti s mreže, ni instalirati.

S lakoćom možete otvoriti sobu tako da iz Facebooka ili Messengera označite ljude koje želite pozvati te pokrenete opciju izradi sobu, a možete pozvati i druge da se priključe, pa i one koji nemaju Facebook ili Messenger. Njima jednostavno podijelite izvedenu poveznicu. Kao administrator sobe, možete postavke sobe prilagoditi kako god želite: učiniti ju privatnom, odabrati tko ju može vidjeti i priključiti se, udaljiti nekoga iz poziva ili čak zaključati sobu. Kada sobu zaključate, više joj se nitko ne može pridružiti. Također, moći ćete vidjeti sobe koje drugi stvaraju uz uvjet da su otvorene (otključane).

Posjetite ovu stranicu želite li saznati kako se Messenger Rooms odnosi prema pitanjima privatnosti.

Na kraju,  Messenger Rooms još uvijek nije općedostupan.

Ako ste zainteresirani, pogledajte video kako biste dodatno naučili o toj novoj usluzi.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne edukacijske mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje i edukatore, a njime upravlja tim predanih učitelja iz Kanade. ■ izvornik: educatorstechnology.com