Nastava na daljinu
NASTAVA NA DALJINU > SMIB UZ ŠKOLARCE
Oblaci – nebeski putnici
objavljeno: 28. travnja 2020.

Oblaci su vidljive nakupine kapljica i ledenih kristalića koji lebde u Zemljinoj atmosferi. Nastaju kad se vodena para ohladi ispod temperature rosišta. Postoji 10 vrsta oblaka koje je odredila Svjetska meteorološka organizacija.

CIRUS je visok, paperjast oblak bijelog sjaja. Izgleda poput bijelih, nježnih niti ili uskih pruga. Danju je uvijek izrazito bijele boje, a u sumrak mijenja boju u žutu, narančastu ili ružičastu. Ne donosi kišu.

CIROKUMULUS je visok, bijeli oblak u obliku sitnih grudica poput ovčica. U suton se često oboji žutom, crvenom, ružičastom ili ljubičastom svjetlošću koja se prelama na njegovim ledenim kristalićima. Nastaje u čistom zraku i ne donosi kišu.

CIROSTRATUS je prozračan, bijeli, slojevit oblak koji djelomično ili potpuno prekriva nebo. Tanak je i pun ledenih kristalića pa se zbog loma svjetlosti na njima pojavljuju svijetli krugovi oko Sunca. Ne donosi kišu.

ALTOKUMULUS je pločast bijeli oblak odvojen dijelovima modrog neba. Djelomično ili potpuno pokriva nebo u ravnomjernom ili blago prugastom sloju. Potpuno zaklanja Sunce, ali propušta svjetlost. Može biti kišni.

ALTOSTRATUS je sivkasti ili bjeličasti oblak vlaknaste strukture koji potpuno ili djelomično pokriva nebo i zaklanja Sunce. Ako je sloj oblaka tanji, kroz njegovu bjeličastu navlaku Sunce se vidi kao kroz mliječno staklo. Iz njega može padati kiša.

NIMBOSTRATUS je tamni, zbijeni, sivi ili tamnosivi oblak koji potpuno zaklanja Sunce. Podnica oblaka doima se rasplinuto jer oblak daje trajnu oborinu u obliku kiše ili snijega.

STRATOKUMULUS je sivi ili bjelkasti slojevit oblak koji zastire nebo kao veliki pokrivač. Donja mu je strana gotovo uvijek tamnija. Sastavljen je od elemenata u obliku pločica i valjaka. Iz njega rijetko padaju slabe oborine.

STRATUS je niski, plosnati, magličasti oblačni sloj najčešće sive boje koji prekriva cijelo nebo. Katkad je tako tanak da se kroza nj vidi obris Sunca ili Mjeseca. Iz njega pada rosulja.

KUMULUS je grudast oblak, gustih i oštrih obrisa, koji se razvijaju vertikalno. Odozdo je taman, a Suncem obasjani dijelovi blještavo su bijeli. To je najljepši oblak na nebu. Po pravilu nije kišni.

KUMULONIMBUS je velik, taman oblak koji nalikuje na kule ili brdo. Vrh mu je u obliku nakovnja ili perjanice, obično je zaleđen i blista na Suncu. Redovito donosi pljuskove često popraćene grmljavinom, a katkad i tučom.

■ Piše: Snježana MARIĆ, glavna urednica Smiba  ■  fotografije: Shutterstock  ■