Nastava na daljinu
ONLINE NASTAVA U BUDIMCIMA
Online nastava – eTwinning projekti u domovima malih hinkovaca
objavljeno: 11. svibnja 2020.

Škole u Republici Hrvatskoj zatvorene su od 16. ožujka 2020., osmi je tjedan online nastave. Učenje na daljinu pri kraju je. Aktivno učenje uz razne aktivnosti, istraživačku i projektnu nastavu provodim u svome razredu malo drukčije nego do sada – u online okruženju – a učenici, kao i svi ostali kod kuće, u krugu obitelji obavljaju zadane projektne aktivnosti.

Mnogo je projekata na eTwinning platformi u koje smo uključeni, no jedan se posebno ističe. Aktivnosti ovoga projekta učenici neometano mogu provoditi sa svim članovima svoje obitelji. To je međunarodni projekt Family time. Učenicima jednom tjedno prenosim i opisujem aktivnost koju je potrebno provesti.

Oni s obiteljima vrijedno rade i potom svoje uratke kao povratnu informaciju šalju [uz pomoć roditelja] u obliku fotografija, video uradaka ili pak prikaza u nekome od web 2.0. alata koje smo usvojili tijekom školske godine u školskim klupama.

Malo je reći kako sam oduševljena radovima svojih trećaša Budimčana, ali i daljnjom susretljivošću i suradnjom zaista svih članova njihovih obitelji.

U projekt smo se uključili na Valentinovo [kad je službeno i započeo] netom prije novonastale situacije u našoj domovini s COVID-19. Gotovo sve aktivnosti proveli smo kod kuće. Tako smo već odradili poruke ohrabrenja #ostanidoma [#stayhome], crtali i prikazivali kako provodimo vrijeme s obitelji u doba pandemije, snimali kratke video uratke o sportskim aktivnostima u našim domovima [tjelesne su aktivnosti od iznimne važnosti za cjelokupno tjelesno, ali i psihološko stanje svih nas, posebice djece]. Iznenadio nas je i snijeg u ožujku pa smo i tu situaciju iskoristili kako smo najbolje znali – snježnim radostima i pravljenjem snjegovića s članovima obitelji.

Uz ovaj projekt uključeni smo u još nekoliko vrlo zanimljivih projekata na eTwinning platformi čije aktivnosti također uspješno provodimo i dalje preko nastave na daljinu – na obostrano zadovoljstvo mojih učenika, njihovih obitelji i moje vlastito. To su sljedeći projekti: Ljepota različitosti, U zdravome tijelu zdrav duh, Pružimo djeci ruku ljubavi te Webučionica. Najnoviji projekt u koji smo se uključili je Talentijada. Svi projekti završavaju krajem ove školske godine.

■ Piše: Patricija HERCOG, OŠ Hinka Juhna, Podgorač  ■  Područna škola Budimci  ■ Rođena i školovana u Osijeku, studij za učitelje završila na Učiteljskome fakultetu u Osijeku s pojačanim sadržajima informatike. Veliki naglasak stavlja na humanitarni rad i projektni oblik nastave ■