Kemija
NA INSTITUTU RUĐER BOŠKOVIĆ U ZAGREBU
Radionice iz kemije u doba pandemije
objavljeno: 4. prosinca 2020.

U subotu 28. studenoga prijepodne na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu održana je još jedna popularna online radionica iz kemije za srednjoškolce pod naslovom ‘Analizom pogodi koja je sol u vodi’.

Radionicu iz ciklusa ‘Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja’ zajedno su izveli njezin autor doc. dr. sc. Tomislav Portada i njegov kolega dr. sc. Zlatko Brkljača.
U radionici je sudjelovao rekordan broj polaznika, njih dvadeset i troje iz četiriju gradova: dvanaestero učenika iz Gimnazije Karlovac sa svojom profesoricom kemije Jasminkom Žižom, petero učenika iz Gimnazije Fran Galović Koprivnica sa svojom profesoricom Sanjom Mikulić, dvije polaznice Centra izvrsnosti iz kemije Varaždinske županije sa svojom profesoricom Mihaelom Vrbnjak-Grđan i umirovljena profesorica kemije iz Zagreba Dubravka Turčinović.
Prema već uhodanom scenariju radionica je započela uvodnom prezentacijom u kojoj je dr. Portada polaznicima radionice objasnio zadatak i pravila.

Nakon toga učenici su se pojedinačno javljali i interaktivno sudjelovali u raspravama i pokusima koje su pred kamerom na Institutu Ruđer Bošković izvodili dr. Portada i dr. Brkljača. 
Zadatak je polaznika bio da na temelju pokusa i opažanja izvedu zaključke o sastavu sedam zadanih vodenih otopina, pri čemu im je rečeno da se u svakoj od sedam bočica nalazi otopina jedne od devet zadanih tvari.
Radionica je učenicima bila prilika naučti nešto više od sadržaja koji se uče u okviru redovne nastave kemije, kao i primjer kako raditi interaktivnu nastavu s učenicima iz različitih razrednih odjeljenja, a da se pritom ne prekrši nijedna od protuepidemijskih preporuka i mjera. Učenicima se radionica svidjela, a voditelji su na kraju najavili da će se  radionice nastaviti održavati i ubuduće.