Likovna kultura
OŠ VISOKA, SPLIT
Umjetnost s aluminijskom folijom
objavljeno: 6. lipnja 2021.

Ova zanimljiva ideja može se primijeniti u raznim situacijama i prilagoditi sadržajima koje poučavamo. Sloboda u izboru motiva otvara nam nove vidike i situacije u kojima je možemo primjenjivati (na satu likovne kulture, u unutarnjem uređenju doma, na različitim podlogama, npr. kartonu, slikarskom platnu i sl.).

Većih ili manjih dimenzija, jednostavnijeg ili složenijeg motiva, kao likovni uradak ili zidna slika, ljepota ove tehnike nikada ne izostaje.

Sloboda, spontanost i originalnost u kreiranju ovom tehnikom motivira učenike i otvara im nove vidike u individualnom likovnom izražavanju. Utječe na razvoj originalnog likovnog mišljenja i kreativnosti u izradi.

Krajnji rezultat podsjeća na antikne metalne ploče s kontrastom sjajnih reljefnih dijelova motiva i tamnijih, udubljenih, pozadinskih dijelova koji se posebno ističu na dnevnoj svjetlosti.

PRIBOR ZA IZRADU:

  • poklopac kutije za cipele ili karton
  • željeni motiv (crtež – nacrtani/isprintani motiv)
  • drvofiks
  • ljepilo u sticku
  • aluminijska folija
  • crni tuš
  • blazinice
  • vilica

■  U nastavku bit će prikazani konačni uradci izrađeni na poklopcu kutije za cipele i na običnom komadu kartona kako bi se uočila različitost vizualnog dojma svakog od njih.

■  Radovi su izrađeni u povodu proslave blagdana svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita. Stoga se motiv crkve sv. Dujma sa zvonikom proteže u sve tri varijante motiva kao svojevrstan prepoznatljivi simbol grada Splita.

UPUTE ZA IZRADU:

1. Odabrati karton za podlogu. To može biti poklopac kutije za cipele ili komad kartona po želji. Ako radite s rebrastim kartonom iz likovnih mapa, tada treba imati na umu da će na radu biti vidljive sve crte s kartona.

2. Poklopac kutije za cipele premazati ljepilom i nalijepiti crtež koji ste odabrali. Motivi za ovaj projekt mogu biti raznovrsni, npr. životinje, lica, riječi, apstraktni dizajn itd. Učenici/ce mogu napraviti nekoliko skica kako bi istražili svoje ideje, ali pazeći pritom da budu jednostavne, a detalji svedeni na minimum jer će poslije teže biti obraditi foliju oko njih. Pojedinosti se mogu dodati kasnije. Mi smo imali tri verzije crteža povezanih s motivom zvonika i crkve sv. Dujma u Splitu.

3.  Drvofiks se sada može dodati na vrh linija olovke, tj. drvofiksom treba prekriti sve obrisne crte zalijepljenog crteža. Svrha drvofiksa jest stvoriti uzdignute dijelove koji će se poslije prikazati kroz zalijepljenu aluminijsku foliju. Pustiti da se drvofiks osuši i zatim ponavljati željeni postupak najmanje 2 puta kako bi se dobio reljefni prikaz kao na slici.

4. Kad se drvofiks dobro osuši (min. 48 sati), izrezati komad folije nekoliko centimetara veći od poklopca kutije za cipele ili kartona, tako da imate dovoljno da ga preklopite prema stražnjoj strani. Uzeti ljepilo i nanijeti ga preko drvofiksom iscrtanog crteža. Paziti da svi dijelovi budu dobro premazani ljepilom kako bi se poslije podjednako i na svim dijelovima slike zalijepila aluminijska folija.

5. Folijom lagano prekriti crtež i zatim s pomoću blazinice lagano pritiskati foliju u jednom smjeru (kao kad lijepite zidne tapete), pazeći pritom da dobro pritisnete foliju tako da se vaš motiv potpuno ističe. Ljepilom u sticku zalijepiti i bočne strane kutije za cipele i preklopiti aluminijsku foliju preko njih te je saviti i učvrstiti sa stražnje strane. Rubove također dobro pritisnuti i prijeći blazinicom.

6. Sada slijedi najzanimljiviji dio. Ovaj korak zahtijeva vremena i preciznosti u izradi. Ponovno pažljivo blazinicom prelaziti sve površine na kojima je nalijepljena folija, ali ovog puta primjenjujući veći pritisak kako bi se izbacio sav zrak koji je pod folijom i kako bi se motiv u potpunosti istaknuo. Posebice treba paziti da dobro pritisnemo i zalijepimo blazinicom sve dijelove uz sam rub drvofiksa (nacrtanog motiva).

Za manje površine pri utiskivanju možete se poslužiti različitim materijalima: štapićima za uši, vatom i dr. Prilikom jačeg pritiska aluminijska folija može puknuti, no jednostavno se može dodati komadić na tom mjestu, što se neće primijetiti niti će utjecati na konačan izgled rada.

7. Na kraju nakapati malo crnog tuša na čistu blazinicu i početi premazivanje svih površina. Nanositi crnog tuša po želji s obzirom na efekt (kontrast koji želimo postići). Nakon nekoliko minuta ostatke tuša površinski lagano obrisati blazinicom, starom krpom ili papirnatim ručnikom. Crni tuš smjestit će se u utore (pozadinu) i istaknuti (obojiti) sve pozadinske udubljene površine. Također će potamniti i boju folije. Tijekom brisanja reljefni dijelovi postat će svjetlosrebrni i sjajni što čini kontrast s tamnom pozadinom i daje poseban efekt ovom radu. Ostaviti da se dobro osuši.

8. Za izgled starog, pohabanog metalnog predmeta lagano vilicom izgrebati površinu folije i ponovno premazati crnim tušem.

Bili smo impresionirani ovom tehnikom i radujemo se primijeniti je u drugim sadržajima.

■  Piše: Mia Bratić, dipl. učiteljica | Osnovna škola Visoka, Split ■