Nastava na daljinu
U OVOME SMO ZAJEDNO ■ KAKO SE UČITELJI PRIVIKAVAJU NA POUČAVANJE NA DALJINU
Prvoga tjedna nastave na daljinu kolege su odradili nevjerovatan broj sati
objavljeno: 1. travnja 2020.

Učitelji se polako počinju privikavati na poučavanje na daljinu. Jurij PODKOPAEV, učitelj matematike, govori o tome kako se taj proces zbiva u njegovoj školi i koliko je u tome bitna međusobna podrška kolega.

Osjećam kako se situacija s poučavanjem na daljinu polako kreće od akcije „gašenja požara“ prema planiranom režimu. U ovom članku ću pokušati opisati glavne pojave koje sam zapazio u svojoj školi tijekom tog procesa.

Svaki učitelj ima jedinstven popis alata što je hvale vrijedno, no postoji i određena opća praksa.

Netko održava predavanja uživo putem YouTubea, netko kreira igru za cijeli razred na platformi Kahoot dok netko vrlo vješto žonglira raznim vanjskim resursima  stvarajući svojevrsni model „obrnute učionice“.

Sustavno smo se složili pokrenuti učionice na platformi Google za cijelu srednju školu budući da je sustav rada ovdje intuitivno razumljiv i zadavanje različitih vrsta zadataka je vrlo praktično, a svi zadatci i rokovi su jasno vidljivi u kalendaru.

POČELI SMO RAZMIŠLJATI I O PRECIZNIJEM PRILAGOĐAVANJU OPTEREĆENJA DJECE.

Kojim je učenicima s obzirom na njihovu dob moguće održati koliko predavanja na daljinu, koje trajanje lekcija je optimalno, kako odrediti vrijeme za ispunjavanje domaće zadaće u novim uvjetima i slično. Jako je pomogla zajednička tablica koju su sastavili svi učitelji te povratna informacija tutora koji su se pridružili razrednim odjelima u ulozi učenika (neki od njih izvršavaju sve zadatke zajedno s učenicima). Osim tutora, pridružili su se i neki nadzornici i administrativni radnici.

Tražimo načine kako ne izgubiti nijednog učenika, međusobno dijelimo iskustva, zajednički odgovaramo na probleme koji se pojavljuju [kako bilježiti prisutnost učenika predavanju na daljinu te kako postupiti kada se na mreži pojavi neidentificirani šaljivac].

U uvjetima nastave na daljinu, interakcija s roditeljima prelazi na višu razinu. Nadzornici već drugi tjedan prikupljaju povratne informacije od roditelja u, čini se, neprekidnom procesu rada.

U svakoj obitelji situacija je različita. Netko je otišao na selo i ne zabrinjava ga dostupnost interneta dok neki roditelji prisustvuju nastavi poput učenika.

Mnogi roditelji smatraju bitnim pomoći djetetu izraditi strukturu dana.

Prvoga tjedna nastave na daljinu kolege su odradili nevjerojatan broj sati. Neki su se za samo jednu lekciju pripremali po tri i pol sata! Krajem tjedna pojavile su se inicijative kolega, prije svega psihologa, o međusobnoj podršci [postavljanje dnevnog rasporeda, tjelesne vježbe, popis večernjih izvora za učenje, zajednički kanal na Instagramu].

Sve to stvara osjećaj pripadnosti i podrške.

■  NAPOMENA ■ autor: Jurij PODKOPAEVRUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju  ■ izvornik: mel.fm ■ fotografija: Shutterstock