Nastava na daljinu
SMIB UZ ŠKOLARCE
Psi junaci
objavljeno: 13. svibnja 2020.

Psi nisu samo kućni ljubimci. Mnoge se pse može osposobiti za obavljanje odgovornih i važnih poslova kao što su traganje, spašavanje, vođenje slijepih, slabovidnih i gluhih osoba te da budu pomagači osobama s posebnim potrebama i čuvari.

Tragači

Pseći je njuh milijun puta razvijeniji od ljudskoga, pa pomoću njuha psi pronalaze izgubljene i unesrećene osobe i zločince u bijegu.

Pas može prepoznati i nekoliko tjedana star miris otiska noge, čak ako se preko njega i gazilo. Osim za traženje unesrećenih ispod ruševina (najčešće nakon potresa), psi tragači dresiraju se i za spašavanje utopljenika i pronalaženje unesrećenih ispod lavina.

Vodiči

Psi vodiči slijepih i slabovidnih osoba pomažu slijepim osobama u prometu i u svakodnevnom kretanju. Pas vodič smije sa slijepom osobom ući u svako prijevozno sredstvo, u bolnicu, knjižnicu, trgovinu.

U tramvajima i autobusima mjesto iza vozača rezervirano je za psa vodiča i slijepu osobu. Labradori i retriveri su pasmine koje se najčešće školuju za vodiče slijepih i slabovidnih osoba. Školovanje traje oko dvije godine.

Slušači

Psi se uvježbavaju i za pomagače gluhim osobama tako što svojim izoštrenim sluhom reagiraju na različite zvukove (primjerice kucanje, zvuk zvona, alarmnog uređaja, sata, automobilske trube), od kojih neki mogu biti životno opasni za osobu koja ih ne čuje navrijeme. Psi imaju izvrstan sluh. Šum koji zdrav čovjek čuje s četiri metra udaljenosti, pas ga čuje s 25 metara udaljenosti.

Pomagači

Psi pomažu i osobama s posebnim potrebama, nepokretnim i polupokretnim osobama u invalidskim kolicima. Donose im predmete u ruke, pomažu im pri prelasku s kreveta u invalidska kolica, pri otvaranju i zatvaranju vrata, paljenju i gašenju svjetla i slično.

Posebno uvježbani psi pomažu policiji u potrazi za skrivenom drogom, u traženju podmetnutih bombi i oružja. Zbog oštrog njuha, psi se uvježbavaju i za pretraživanje minskih polja. To se mora obavljati s dva različita psa zbog veće sigurnosti.

■   Piše: Snježana MARIĆ, glavna urednica Smiba  ■  fotografije: Shutterstock  ■