Nastava na daljinu
NASTAVA NA DALJINU ■ SVE JE DOŠLO NA SVOJE
Roditelji počinju shvaćati da učitelji zaslužuju znatno više poštovanja
objavljeno: 5. travnja 2020.

Svijet se suočava s pandemijom i iz toga razloga, kako bi situaciju stavili pod kontrolu, zdravstvene vlasti preporučuju ostanak kod kuće. Škole su zatvorene što znači da su  mnoga djeca, koja nemaju mogućnosti pohađati nastavu na daljinu, zahvaćena obrazovanjem kod kuće, odnosno poučavaju ih njihovi roditelji. I nakon samo nekoliko sati obrazovanja kod kuće, mnogi su od njih shvatili koliko su zahvalni na učiteljima.

Neki su roditelji pristupili Twitteru kako bi izrazili svoju zahvalnost učiteljima.

Slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju djecu kako rade pod strogim nadzorom roditelja dok su neka druga djeca prepuštena sama sebi jer su njihovi roditelji prisiljeni kombinirati rad od kuće s poučavanjem vlastite djece. Situacija podsjeća na videozapis koji se proširio društvenim mrežama u kojem se komentator BBC-ja izravno javlja u program  dok mu djeca u tome trenutku nahrupljuju u sobu.

Objave na Twitteru

Navalu viralnih objava na Twitteru počela je televizijska producentica i autorica Shonda RHIMES, koja je napisala o tome kako nešto više od jednoga sata poučava svoje šestogodišnje i osmogodišnje dijete. Taj joj je vremenski okvir bio dovoljan da počne cijeniti učitelje svoje djece kao nikad prije.

„Upravo poučavam dvoje djece od šest i osam godina sat i jedanaest minuta. Učitelji zaslužuju plaću od milijardu dolara godišnje. Ili tjedno.“Shonda RHIMES

„Sad zamislite njih dvadesetpetero u učionici!“ odgovorila je Christina TIMRUD.

„Prošlo je 47 minuta otkad što sam počela s poučavanjem svoga djeteta kod kuće i uskoro ću izići na ulicu zahtijevati da se učiteljima plati milijun dolara godišnje“, objavila je Lauren.

„Da, obožavam učitelje i poštujem ih punoooo više nakon samo jednog dana“, glasio je još jedan odgovor na Sandrinu objavu.

„Prešli smo s učenja na zabavu na rolama vrlo brzo“, Cory CHILDS je podijelio fotografiju iz svog doma.

Cara BIDDINGS odgovara: „Osmogodišnjak je prekriven bojom, a sedamnaestogodišnjak ne razgovara sa mnom jer je pandemija uništila njegov društveni život i to je, izgleda, moja krivnja.“

Jedna je žena podijelila šaljivi „raspored“ kojeg se pridržavaju njezina djeca.

Srećom, internet je sada prepun izvora o tome kako proces obrazovanja kod kuće učiniti ugodnijim za obje strane. Kao prvo, CNN predlaže da se prizna da obrazovanje kod kuće  nije redovna škola. „U tim okolnostima nećemo u potpunosti zamijeniti sve ono što se događa u školi. Ali možemo učiniti nekoliko stvari kako bi se djeca osjećala sigurnije i kako bismo se mi osjećali maksimalno učinkovitima“, rekla je Kimberly Fox, zadužena za razvoj ljudskih resursa na Projektu čitanja i pisanja na Sveučilištu Columbia u New Yorku, izvješćuje CNN.

Drugo, pisci članka preporučuju roditeljima da se djeca uključe u odlučivanje jer to nemaju  prigodu često činiti u svojim redovnim školskim okruženjima. Treće, u članku se ističe ključnost izrade rasporeda. Zatim, pisci predlažu da se u obzir uzme da svako dijete ima različite potrebe, a pravo je vrijeme da se to prepozna s obzirom na to da ovdje nije riječ o velikim skupinama u pretrpanim učionicama. I na kraju, CNN preporučuje redovit predah (poput izlaska nakratko – ako je to dopušteno), ostavljanje djece da na nekim projektima rade samostalno, izraze svoja „ludila“ u nekim kreativnim radovima i, konačno, prihvate svoje granice i ne predbacuju si zbog nečega što ne ide kako treba.

Raspravi su se pridružili i učitelji

„Učiteljica sam u srednjoj školi i uvijek sam smatrala da učitelji razredne nastave i odgajatelji zaslužuju ogromne povišice“, kaže Sonia REBELO.

„Ja sam učitelj razredne nastave, kao i moja žena. Hvala, ali mi barem imamo učenike koji nisu na udaru hormona za razliku od onoga s čime se vi borite“, odgovara Larry.

„Hvala, bit ćemo zadovoljni plaćom od koje se može živjeti bez obavljanja dodatnih poslova“, zaključio je Nicholas FERRONI.

AKO I VI ŽELITE NEŠTO DODATI, podijelite svoju misao u komentarima na stranici Školskoga portala na Facebooku.

■ NAPOMENA ■ autorica: Neringa UTARITĖ, suradnica portala Bored Panda, autorica članaka pretežito iz povijesti i popkulture, studirala francuski i engleski jezik ■ SAD: Bored Panda – portal koji objavljuje članke koji se bave temama iz svakodnevnog života, umjetnosti, svijeta životinja, prirode i fotografije ■ izvornik: boredpanda.com