Nastava na daljinu
OD PITANJA S VIŠESTRUKIM IZBOROM DO ZADATAKA OTVORENOGA TIPA
Savjeti i alati za ocjenjivanje na daljinu
objavljeno: 14. svibnja 2020.

Kako u svijetu učenja na daljinu pravedno ocijeniti naše učenike? Mnoge su škole promijenile pravila ocjenjivanja ili se prebacile na sustav prolaza i pada. Međutim, ako ste se odlučili za ocjenjivanje na daljinu, koji je najbolji način da pristupite tom obliku provjere?

Ključ uspjeha leži u određivanju građe koju ocjenjujete, kako želite postaviti kviz ili provjeru, kako učenici mogu pokazati svoje znanje te kako ćete ga ocijeniti. Možete odabrati jednostavniju opciju i koristiti se npr. onim što vam nudi Google Form, ili upotrijebiti složeniju opciju te izraditi cijeli kviz na principu višestrukoga izbora. Provjerite naše savjete i zamisli za ocjenjivanje na daljinu kao i platforme koje smatramo najboljima za te potrebe.

Zahtjevi ocjenjivanja na daljinu

Prije nego odlučite koji ćete alat primijeniti pri ocjenjivanju, morate znati što točno želite  uključiti u provjeru odnosno kviz. Evo sastavnica koje morate uzeti u obzir:

 • Koliko su stari vaši učenici te koliko bi aplikacija trebala biti napredna?
 • Hoćete li formirati zadatke otvorenoga tipa?
 • Hoćete li se koristiti pitanjima i odgovorima na principu višestrukoga izbora?
 • Želite li automatsko ocjenjivanje?
 • Je li potrebno pridružiti multimedijski sadržaj kao dio pitanja?
 • Želite li da učenici isprintaju provjeru i zatim skeniraju svoje odgovore?

Savjeti za ocjenjivanje na daljinu

Kada se radi o izrađivanju i distribuiranju testova, postoje neki savjeti i ideje koji će vam pomoći da ocjenjivanje bude uspješnije.

 • Imajte na umu dob učenika. Ako su učenici mlađi, primijenite jednostavniji software. Odaberite pitanja s višestrukim odgovorima umjesto zadataka otvorena tipa. Dodajte slike ili videozapis da biste potkanuli učenike i dodali još jedan referentni okvir riječima u zadatku.
 • Dopustite učenicima da provjeru pišu na klasičan način (izvan mreže) ako nemaju pristup tehnologiji.
 • Omogućite učenicima duže razdoblje za pisanje provjere u slučaju da postoje problemi s tehnologijom ili pristupom mreži.
 • Ako zaista trebate mjeriti vrijeme tijekom ispita, pobrinite se da o tome unaprijed obavijestite učenike, a možete im dati i probni ispit kako bi učenici mogli testirati platformu i unaprijed postaviti pitanja koja možda imaju.
 • Ako dopuštate slobodne odgovore koji se automatski ocjenjuju, pobrinite se da unesete varijacije odgovora. Predvidite pravopisne pogreške, dodajte odgovor sa i bez dijakritičkih znakova, i drugo.

Alati za mrežno ocjenjivanje i najbolje platforme

Predstavljamo vam deset platformi za pisanje kvizova i testova koje vam omogućuju oblikovanje testova i kvizova te njihovo dijeljenje s učenicima. Odaberite one koji najbolje odgovaraju vašim zahtjevima.

The Answer Pad

Učitelji mogu prikupiti odgovore uporabom interneta ili aplikacije. Ovo je savršen alat za obrnutu ili mješovitu nastavu.

PREDNOST: mobilni pristup aplikaciji

Crowdsignal

Brzo izrađuje kvizove. Možete birati između 14 vrsta pitanja, a odgovori mogu biti izdvojeni za izvještaje.

PREDNOST:  kvizovi i ankete povuci i ispusti

Edulastic

Omogućuje učiteljima da na brz način izrađuju testove usklađene sa standardima. Osobito poticajan dio je ugrađen alat za stvaranje višemedijskog materijala.

PREDNOST:  multimedijske opcije i stvaranje grafičkih prikaza

Google Forms

Ta aplikacija Google Drivea omogućuje vam izradu testova sa zadatcima otvorenoga tipa kao i onih s višestrukim izborom.

PREDNOST:  odlično za mlađe naraštaje učenika jer su vjerojatno već upoznati s opcijom Google Classroom

iSpring QuizMaker

Izradite interaktivne testove i kvizove. Također možete postaviti prilagođeno bodovanje i dati višestruke šanse za ispravne odgovore.

PREDNOST:  dopuštanje višestrukih pokušaja

Naiku

Na jednostavan način izradite kvizove na koje učenici mogu odgovoriti koristeći se svojim mobilnim uređajima. Također uključuje bazu podataka od 60.000 pitanja koja su usklađena sa standardima i tri stotine već napravljenih testova.

PREDNOST:  uporaba već postojećeg seta pitanja ili testova

ProProfs Quiz School

Više od 100 postavki i najmanje 100.000 kvizova, koje nudi taj software, mogu riješiti gotovo sve vaše potrebe.

PREDNOST:  izrađivanja kvizova na drugim jezicima

Quizalize 

Kvizovi su u skladu sa standardima tako da možete učinkovito pratiti podatke o svladavanju sadržaja iz svakog pitanja na koje je učenik ikad odgovorio. Ti kvizovi podržavaju američke službene državne standarde kao što su Common Core, TEKS i mnogi drugi.

PREDNOST:  brze povratne informacije i analize

QuizSlides

Pruža mogućnost na internetu utemeljenoga ocjenjivanja izravno sa slajdova iz Powerpointa.

PREDNOST:  jednostavna primjena Powerpointa

Yacapaca! 

Odaberite u zbirci koja obuhvaća 22.395 testova, koje su napisali kolege učitelji, za sve predmete, ili izradite vlastiti test.

PREDNOST:  odlično za esej i kratku formu

PLUS > 25 najboljih alternativnih ideja za ocjenjivanje.

■ NAPOMENA ■ piše: Nikki KATZ, urednica i autorica  ■ SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica ljudi u obrazovanju sa svrhom inspiriranja učitelja i te pružanja pomoći dijeljenjem ideja primjenjivih u učionici, kao i savjeta te dobroga humora motiviranoga školom i poučavanjem. ■ izvornik: weareteachers.com