Likovna umjetnost
OŠ ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI, KOPRIVNICA
Bravo Nemčići!
objavljeno: 10. svibnja 2022.

Na likovnom natječaju Reci glazbom veliki uspjeh ostvarili su učenici 2. c razrednog odjela Osnovne škole ֦Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica: Mia Marković, Tia Lončarek, Korina Kovač, Ema Vrbanić, David Vrbanić, Patrik Ferčec, Ivano Peić, Lovro Dolenec i Lora Marković.

Svake godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje likovni natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje nadahnuto slušanjem glazbe. Ove godine tema je bila slobodna, učenici su oslikali poruke. Devet likovnih radova na navedenu temu bilo je odabrano za izložbu, a likovni rad učenice Mije Marković pod mentorstvom učiteljice Đurđice Pošte nagrađen je posebnim priznanjem. 

Mia Marković je svoj likovni rad pretvorila u hodajući glazbeni univerzum i noge skladno zaplela u antropomorfne noge klavira, a na zastoru poklopca klavira projicirala uglazbljeni pejzaž. Koprena titravosti bjeline povezala je cijelu kompoziciju i format.

Nakon otvorenja izložbe učenici su skupa sa svojom učiteljicom, s ravnateljicom i roditeljima poslušali koncert u izvedbi Zagrebačke filharmonije Gustava Holsta – Planeti op.32.

Zagrebačka filharmonija orkestar je sa 145-godišnjom tradicijom vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj. Osobitu pozornost Zagrebačka filharmonija posvećuje približavanju klasične glazbe djeci i mladima putem Tjedna glazbe za mlade. Koncert je održan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

■ Piše: Đurđica Pošta, učiteljica | OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica ■ Volim u učenika otkrivati onaj dio koji još nije otkriven, a likovni je izričaj upravo pravo mjesto za to. U svojih učenika volim poticati tu krativnost, volju i pozitivnu sliku o sebi. Moji učenici, bivši i sadašnji, primili su veliki broj međunarodnih, državnih i županijskih nagrada ■