Likovna umjetnost
OBILJEŽILI DAN PLANETA ZEMLJE
Međunarodni likovno kreativni digitalni natječaj
objavljeno: 10. svibnja 2022.

Tijekom travnja, u povodu planeta Zemlje održana je završnica Međunarodnoga likovnoga kreativnog natječaja u organizaciji hrvatskog tima inicijative 21ST DIGI Skillz. Primarni cilj ove inicijative jest „utjecati na živote šireći obrazovanje o STEM područjuˮ, a okuplja tisuće edukatora, učitelja i škola diljem svijeta.

Hrvatski tim čini osam učitelja od kojih je jedna počasna vanjska suradnica iz Srbije, prof. razredne nastave Ljiljana Mudrinić iz OŠ Dositej Obradović, Sombor, koja je na natjecanju bila član ocjenjivačke komisije pristiglih radova. U natjecanju je sudjelovalo 129 učenika iz 13 zemalja svijeta: Indije, Rumunjske, Pakistana, Jordana, Sjeverne Makedonije, Rusije, Gruzije, Sjedinjenih Američkih Država, Malezije, Kenije, Nigerije i Hrvatske. Učenici su na kreativan način prikazali probleme s kojima se naš planet danas suočava te kako ga možemo sačuvati s pomoću 13 ciljeva održiva razvoja (SDG 13). Natjecali su se u tri dobne kategorije: 6 – 10, 11 – 14 i 15 – 18 godina. Kriteriji ocjenjivanja pristiglih radova bili su kreativnost, originalnost i primjerenost dobi.

Jedini predstavnici naše domovine u kategoriji 6 – 10 godina bili su učenici 1. razreda OŠ Hinka Juhna, Podgorač, Područne škole Budimci: Maksim Milanko, Anastazija Stojčević i Ema Bačić pod mentorstvom učiteljice Patricije Hercog.

Školarci su na zanimljiv način kreativnim likovnim radovima pokazali ljubav prema našem planetu. Na finalnom susretu (koji je organiziran online kao dvosatna ceremonija proglašenja pobjednika u svakoj od kategorija na sam dan planeta Zemlje) prvašići nisu ušli u uži izbor finalista, no dobili su priliku biti dio tako velikog događanja. Proglašenje je upriličeno na platformi MS Teams pod vodstvom organizacijskog odbora u sastavu Vedrane Šarec iz Hrvatske, Dr. Uche Lin Okpala iz Nigerije, Ljiljane Mudrinić iz Srbije te članica iz Hrvatske: Ivane Ljevnaić, Jelene Kovačević, Patricije Hercog, Marije Gaurine, Sanje Šumanović Zrilić i Iris Zorić. Na završnici i proglašenju pobjednika bili su počasni gosti iz Ujedinjenoga Kraljevstva, Indije, Uzbekistana i Nigerije koji su govorili o planetu Zemlji u skladu s ciljevima održiva razvoja. Hrvatski je tim pripremio igru Kahoot za sve učenike tijekom glavne ceremonije.

NAGRADE PO KATEGORIJAMA ODNIJELI SU SLJEDEĆI UČENICI:

 u kategoriji 6 – 11 godina:

1. mjesto Joshua M (Indija), 2. mjesto M. Iniya Karthick (Indija) i 3. mjesto Aayansh Bhakta (SAD);

 u kategoriji 11 – 14 godina:

1. mjesto Sanchi Bansal (Indija), 2. mjesto R. Jay Harni (Indija) i 3. mjesto R. sayali Ashly queen (Indija);

 u kategoriji 15 – 18 godina:

1. mjesto Josipa Bošnjak (Hrvatska), 2. mjesto Dorotea Panković (Hrvatska) i 3. mjesto pripalo je Tei Jamuljak iz Hrvatske.

Dan planeta Zemlje godišnja je proslava kojom se odaje počast postignućima ekološkog pokreta i podiže svijest o potrebi zaštite prirodnih resursa Zemlje za buduće naraštaje. Učenici su sudjelovanjem u ovom natjecanju razvijali kompetencije, a osobito im je koristilo u podizanju svijesti o važnosti ciljeva održiva razvoja, promicanja jedinstva u različitosti, promoviranja stranih jezika, poticanja kreativnosti i, na koncu, podizanja samopouzdanja.

■   Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor | OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ Budimci ■