Nastava na daljinu
SMIB UZ ŠKOLARCE
Svjetski dan voda obilježava se u nedjelju, 22. ožujka.
objavljeno: 20. ožujka 2020.

Voda život znači | Godišnje svaki čovjek popije oko tisuću litara vode. Bez vode ne bismo mogli živjeti, pa pitku vodu ne smijemo onečišćavati i nemilice trošiti.

Tvar s mnogo lica

Kapljica rose na listu ili cvijetu, proljetni pljusak, jutarnja magla, oblaci, snijeg na vrhu planine, zapjenjeno more – sve je to voda. Vodu u prirodi nalazimo kao led (krutinu), tekućinu i vodenu paru (plin), pa se može reći da je ona tvar s mnogo lica. Ta dragocjena tekućina prekriva čak tri četvrtine Zemljine površine, ali od toga je pitke vode dostupne za uporabu manje od jedan posto! Najveći dio vode na Zemlji nalazi se u oceanima.

Beskrajni krug

Oko našeg planeta kruži uvijek ista količina vode koja neprestano prolazi istim putem: od oceana preko oblaka pa sve do kopna. Kada sunce zasja, pretvara vodu iz oceana u vodenu paru koja se, nošena zrakom, diže uvis i skuplja u oblacima. Ondje se rashladi i pretvori u kapljice vode (ili kristaliće leda ako je vrlo hladno), pa kao kiša, snijeg ili tuča pada na zemlju. Prodire u tlo stvarajući podzemne zalihe koje izbijaju na površinu u obliku izvora, pa kapljice vode, nošene potocima i rijekama, dospijevaju natrag u oceane.

Ljudsko tijelo i voda

Više od dvije trećine ljudskog tijela čini voda. I naš dah sadrži vodu. Puhnite u zrcalo ili na neku drugu staklenu površinu pa promotrite što se dogodilo. Svaki dan moramo piti vodu da ostanemo zdravi. Tako nadoknađujemo vodu izgubljenu mokrenjem, znojenjem i disanjem. Čovjek ne može preživjeti više od četiri dana bez vode. Za jednog čovjeka potrebno je otprilike 200 litara vode na dan (za piće, kuhanje, umivanje, pranje zuba, pranje rublja i ispiranje zahoda). Za jednu kupku u kadi potroši se oko 250 litara vode, a za tuširanje od pet minuta oko 70 litara pa dobro razmislite kad sljedeći put otvorite slavinu.

Pogledajte crtani film ZALJUBLJENI ŽABAC Ivane Guljašević, dugogodišnje suradnice i prijateljice Smiba i djece.

♦ Gdje živi žabac?

♦ Kakva je to voda?

♦ Kakvih sve voda ima?

Razmislite, proučite, zapamtite.

…………….

Snježana MARIĆ

Ilustracije: Branka HOLLINGSWORTH Nara