Nesvrstani
OŠ „STJEPAN RADIĆ”, BOŽJAKOVINA
RIJEČ DANA: Čuvari riječi skrivaju se i u našoj školi
objavljeno: 5. ožujka 2018.

Naša je školska knjižnica velika i svijetla. Uvijek je puna djece i u njoj se uvijek nešto događa. Tu rade dvije sretne knjižničarke koje vole sudjelovati u mnogo različitih projekata.

Već smo se prošle godine priključili projektu pod nazivom Riječ dana. Njime smo željeli potaknuti učenike da se služe referentnom zbirkom i da se nauče svakodnevno diviti i čuditi bogatstvu hrvatskoga jezika.

Učenici nižih razreda jako su dobro prihvatili projekt. Svakodnevno žure u školsku knjižnicu i gotovo da su zaboravili pozdravljati na ulazu. Umjesto toga pitaju: „Je li izvučena riječ dana?” Onda smo primijetili da su neki učenici smršavjeli – da bi bili prvi u knjižnici i birali riječ dana, počeli su preskakati doručak u blagovaonici! Sada ih uvijek prvo pitamo jesu li bili na doručku. Oni koji zakasne sami izvući riječ često komentiraju riječ dana koju ističemo na panou ispred knjižnice. Ponekad im se sviđa, ponekad ne, ali svi znaju da je tamo. Ni knjižničarke se ne stignu uvijek posvetiti svojim skupljačima riječi. Tada se oni sami dogovaraju, riječ koju izvuku upisuju u knjižničarkin dnevnik rada i uvijek kasnije provjeravaju je li riječ otišla na internet i na pano.

Školska je knjiga partner projekta i ove je godine pozvala sve škole da se uključe u osmišljavanje logotipa projekta Riječ dana. Naša je knjižnica ostvarila lijepu suradnju s učiteljem Likovne kulture Robertom Samardžićem, koji je u osmišljavanje logotipa uključio gotovo sve učenike od petoga do osmoga razreda. Među radovima ima mnogo iznimno kreativnih rješenja na koja smo svi ponosni.

Ove je godine u izvlačenju riječi dana do danas sudjelovalo dvadeset učenica i učenika, najviše iz trećega i četvrtoga razreda, a izvukli smo više od 70 riječi dana. Već je sada jasno da imamo najmanje tri Čuvarice riječi, a do kraja svibnja, do kada planiramo provoditi projekt, bit će ih još i više!

U sklopu projekta održano je i školsko natjecanje Skup pamtitelja riječi. Natjecalo se šest učenica od četvrtoga do sedmoga razreda. Za natjecanje su trebale naučiti 35 riječi koje su izvukli mali čuvari i skupljači riječi. Članice stručnoga žirija bile su zadivljene znanjem svih natjecateljica i bilo je vrlo neizvjesno tko će pobijediti do samoga kraja. Na kraju smo ipak dobili našu Pamtiteljicu riječi Marselu PRATLJAČIĆ, koja je pokazala najopsežnije znanje i razumijevanje riječi. Marsela će nas u travnju predstavljati u Zagrebu, na Velikom skupu pamtitelja riječi.

Čak i kada je gužva u školi i u knjižnici, jer zbilja smo uključeni u brojne aktivnosti, Riječ dana se ne zaboravlja. Za to su zaslužni učenici koji vole ovaj projekt.

……………………

Ivana KOSKO i Ivana BUDIMČIĆ, školske knjižničarke | OŠ Stjepan Radić, Božjakovina