Nesvrstani
OŠ S. RADIĆA, BRESTOVEC OREHOVIČKI
Snivamo o budućnosti…
objavljeno: 30. svibnja 2017.

Pogled će vam privlačiti šarene kućice koje su se natisnule jedna pokraj druge. Kad napokon stignete u Brestovec Orehovički, spazit ćete školu koja stoji na jednom od brežuljaka poput svjetionika koji svima ukazuje na pravi put.

U našu Osnovnu školu Stjepana Radića slijevaju se djeca iz okolnih mjesta i tu provode vrijeme ne bi li stekla moralne vrijednosti, dobre prijatelje, naučila nova znanja i vještine, stekla nove navike na drukčije, inovativnije načine te se osposobila za život i suživot s prirodom, i tako se pripremila za budući samostalan život.

  • Poseban je naglasak na ljubaznosti, zajedništvu, gostoljubivosti i poduzetništvu, a u svemu težimo originalnosti i izvrsnosti.

I iz tog je razloga prije dvije godine osnovana ŠKOLSKA UČENIČKA ZADRUGA ZVIRANJEK, u koju su uključene sve izvannastavne aktivnosti. U njoj učenici mogu otkrivati i razvijati svoje sklonosti ovisno o sekciji koju su odabrali.

Omogućeno im je da u svojem radu pronalaze idejna rješenja za određene zadatke, surađuju jedni s drugima te od ideje dolaze do konačnog proizvoda. Kakav bi taj proizvod trebao biti? Tko će se njime koristiti? Koja mu je namjena? Što s ambalažom, kako ga zapakirati? Što s proizvodom koji imamo? Kako ga prodati? Kako privući kupce? Kako reklamirati proizvod?

PRIMJER IZ PRAKSE ■ Jedna je učenica, Iva ŠKRLEC istražujući na internetu naišla na recept za plastelin. Donijela ga je u školu i obrazložila zašto bi plastelin koji nije štetan za djecu bio dobar proizvod, a izradila bi ga zajedno s drugim učenicima. Učenica je za sljedeći put sve pripremila, učenici su osmislili i oblik plastelina, a druga sekcija pomogla im je oko grafičkog oblikovanja i izrade ambalaže. Plastelin je prodavan na školskom Božićnom sajmu.

Učenici se uključuju u razne izvannastavne aktivnosti u kojima pod budnim okom vrijednih učitelja mentora napreduju i stječu nova znanja i vještine. Učitelji rado svoje znanje dijele s učenicima, a i nenastavno osoblje je osobito susretljivo i spremno uvijek pomoći.

Učenička zadruga Zviranjek ima jedanaest grupa ili sekcija, u njezin je rad uključeno oko devedeset učenika od prvog do osmog razreda.

Svaka sekcija radi prema godišnjem planu rada, prema ciljevima i zadatcima koje učitelji mentori s učenicima ostvaruju tijekom školske godine. Neke od sekcija pokušavaju djecu približiti prirodi i pokazati im kako učiti iz nje te iskoristiti ono što nam ona daje. To su Vrtlarska grupa, Dječji forum, Mladi čuvari prirode te Mali kreativci.

  • Učenici sa svojim mentorima u Vrtlarskoj grupi uzgajaju presadnice cvijeća i povrća. Povrće se koristi za potrebe školske kuhinje, dok se presadnice cvijeća sade oko škole, a dio se proda na sajmovima.
  • Učenici Dječjeg foruma u proljeće skupljaju maslačak i od njega izrađuju med, uzgajaju neven koji suše i pakiraju kao čaj ili izrađuju od njega mast.
  • Mladi čuvari prirode izrađuju od vrbovih šiba košare posebnim postupkom. Cilj i želja im je obnoviti i spasiti od zaborava stare običaje izrade i pletenja košara koji polako blijede i malo je onih koji još to znaju.
  • Mali kreativci od prirodnog materijala šivaju vrećice i pune ih suhom lavandom te izrađuju nakit od vune.
  • Likovna grupa, Kreativna grupa i Liturgijska grupa su sekcije koje kod učenika razvijaju likovnu kreativnost.

Prostorom naše Zadruge prolepršaju šareni leptiri ili za tren prostor bude posut šarenim cvjetićima bilo u vazi, bilo na glavi kao kakva kopčica ili pak kao broš koji podsjeća na leptira koji je tu sletio na rame da se malo odmori.

Učenici još izrađuju nakit od tkanine, kože, vune. Kad ne lepršaju leptiri i cvijeće se ne prosipa, cijela škola miriše jer učenici kuhaju sapune upotrebljavajući prirodna ulja, kao što su maslinovo, kokosovo ili bademovo. Uz dodatak boje, eteričnih ulja i uz zanimljive kalupe naši sapuni su prava atrakcija. I nema toga učitelja, roditelja, prolaznika koji ne bi provirio i pogledao što se tu događa te udahnuo još malo tog divnog mirisa koji se širi prostorom. Učenici izrađuju adventske vjenčiće, svijećnjake, lampice, čestitke, magnetiće, ambalažu za sapune.

  • Mladi tehničari i Mladi znanstvenici su sekcije koje izrađuju didaktičke igračke od drva: vlakiće, autobuse te ostale razne ukrase. Te sekcije povezuju se s drugima kako bi igračke, naši proizvodi, dobile konačni izgled.
  • Novinarska i Web grupa sve „medijski” poprate, zabilježe, objave na web stranici škole. Bave se tiskanim materijalom, izradom slikovnicama…

Uz veliku podršku svojih učitelja mentora i roditelja, želja nam je da članovi zadruge na što bolji način primijene stečene vještine u životu i daju doprinos obitelji u kojoj žive, školi koju pohađaju te lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.

…………………….

Marjeta ĐURĐEK, učiteljica likovne kulture | OŠ Stjepana Radića, Brestovec Orehovički i OŠ Antuna Mihanovića u Klanjcu

……….

Voditeljica je Učeničke zadruge Zviranjek u OŠ Stjepana Radića. Iza sebe ima nekoliko projekata kao što je idejno rješenje za Spomenik palim borcima u Bedekovčini u suradnji s kolegicom Ljiljanom Cvetko. Oslikavala je veliko uskršnje jaje u Orehovici. Ove godine održala je svoju prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Putovanja“. Uz rad u školi, u slobodno vrijeme vodi likovne radionice u okolnim mjestima, slika, crta, izrađuje cvjetne aranžmane te restaurira stari namještaj.