Nesvrstani
OŠ 'DOBRIŠA CESARIĆ', POŽEGA
Što radimo u domaćinstvu
objavljeno: 21. lipnja 2017.

…IV Razvoj ljudskih potencijala – Promocija poduzetništva. Ostali partneri bili su Dječji vrtić sv. Leopolda Mandića, OŠ Julija Kempfa, OŠ Antuna Kanižlića i Gradski vrtići Požega u suradnji s djelatnicima Veleučilišta u Požegi.

CILJ PROJEKTA je bio razvijanje etičkih osobina kao što su lijepo ponašanje (bonton), društveno odgovorno ponašanje, zaštita okoliša, svjesnost o važnosti pomaganja ugroženim skupinama društva te timski rad.

Znanje koje sam stekla radeći kao koordinatorica projekta te oduševljenje mojih učenika koji su sudjelovali u radionicama potaknulo me da ravnateljici Zvjezdani Krip predložim domaćinstvo kao novu izvannastavnu aktivnost. Ravnateljica je taj prijedlog rado prihvatila, kao i roditelji mojih učenika iz 3.a.

Domaćinstvo se, zbog mnogo zainteresiranih učenika, a male prostorije kojom se koristimo, provodi s dvije skupine učenika (12 učenika u prijepodnevnoj i 12 u poslijepodnevnoj smjeni). Teme koje obrađujemo vezane su za domaćinstvo i obitelj, kulturu stanovanja te kulturu odijevanja i ponašanja.

Cilj te izvannastavne aktivnosti je naučiti učenike da samostalno borave u kućanstvu, pomažu u kućanskim poslovima, kuhanju, šivanju, pospremanju i prevenciji nezgoda.

Nužno je osamostaliti učenike u održavanju reda i urednosti kako u vlastitoj sobi, tako i u cijelom kućanstvu.

Zahvaljujući zanimljivim temama i različitim aktivnostima koje se provode na satovima domaćinstva, učenici razvijaju svijest o spolnoj ravnopravnosti, jer nema muških i ženskih poslova.

Što su učenici do sada radili na satovima domaćinstva? Posjetili smo Gradski muzej Požega u kojem smo razgledali izložbu „Gumbi“. Učenici su u muzejskoj radionici izrađivali narukvice upotrebljavajući gumbe i špagu. Obilježili smo prigodne dane i blagdane. Tako smo za Dane kruha i Dane jabuka ispekli savijače i kolač s jabukama. S dolaskom Božića u našim se kućama šire zanosni mirisi kolača. Isto je bilo i u našoj školi. Učenici su izrađivali domaće kekse u kojima su uživali i ostali učenici te djelatnici škole. Naučili su umijesiti i peći palačinke koje su zasladili marmeladom i nutelom, dok su mafine izradili s čokoladom i lješnjacima i ukrasili ih po želji.

Posvetili smo pozornost šivanju, pa su učenici na običnom platnu uvježbavali i naučili zašiti puce s dvije i s četiri rupice. Na domaćinstvu smo prostirali stol za blagovanje, slagali ubruse, kulturno se ponašali za stolom, jer je to važan dio kulture ponašanja i stanovanja. Prigodom Valentinova učenici su za svoje majke sašili jastučiće u obliku srca od tkanine i vune koji mogu poslužiti za čuvanje pribadača i igala. Najviše aktivnosti na satovima domaćinstva imali smo pripremajući se za Uskrs. Učenici su uz pomoć balona, štirke i različitog konca izrađivali velike pisanice, a od plastičnih i ispuhanih jaja zečiće, piliće i druge životinje. Ukrašavali su pisanice koristeći se različitim biljkama, najlonskim dokoljenkama i ljuskama od luka. Udruzi za zaštitu životinja Sirius darovali smo pseće keksiće koje smo prema receptu pronađenom na internetu ispekli u svojoj učionici za domaćinstvo. O tome zašto je važno odvajati otpad, koja je razlika između smeća i otpada, što je recikliranje i kako se obavlja, učenici su se upoznali putem konkretnih aktivnosti. U učionici imamo dvije kutije za odvajanje otpada (papir i plastika) te koš za ostalo smeće.

Do kraja nastavne godine s učenicima smo proveli i niz radionica vezanih za racionalno korištenje električne energije i vode, poticati učenike i članove njihove obitelji da što više idu pješice jer će tako uštedjeti na gorivu. Uz pomoć otpada (plastičnih boca, čepova, slamčica i čaša, papira…) izrađivli smo različite predmete koji nam mogu poslužiti u kućanstvu.

Za iduću školsku godinu u dogovoru s učenicima naučit ćemo kukičati – heklati, štrikati i izrađivati jednostavnije goblene.

Nadam se da će i druge kolegice i kolege uvesti domaćinstvo u svoje škole kao izvannastavnu aktivnost. Zahvaljujem učenicima i roditeljima koji su vrlo zainteresirani za domaćinstvo i financijski nas podupiru u radu.

…………………….

Tanja ZEBA, nastavnica razredne nastave | OŠ „Dobriša Cesarić”, Požega

……….

Učiteljica sa 24 godine radnog iskustva u nastavi često je mentorica studentima i učiteljima pripravnicima. Od 2002. do 2006. godine bila je voditeljica Školskog stručnog vijeća te član Školskog odbora. Od školske godine 2008./2009. zamjenica je ravnateljice OŠ „Dobriša Cesarić”, a 13. ožujka 2009. godine stekla je diplomu ECDL-a. Članica je KUD-a Požeška dolina i Ženskog kuglačkog kluba Valis Aurea.