Nesvrstani
OŠ CETINGRAD
Učenička zadruga Jabuka potiče povezivanje učenika s prirodom
objavljeno: 29. lipnja 2017.

…a u zadruzi djeluje pet sekcija:

  • voćari – uzgajaju voće i vode brigu o sadnicama
  • ekolozi-cvjećari koji uzgajaju vrtne i sobne biljke te izrađuju ukrasne predmete od suhog cvijeća, češera i krep papira
  • likovna sekcija koja izrađuje ukrasne predmete
  • keramičarska koja izrađuje predmete od gline s tradicijskim motivima i motivima kraja, te
  • novinari, koji dokumentiraju sve što nastaje u zadruzi.

Sve sekcije važne su u djelovanju zadruge, međusobno se dopunjavaju i podupiru. Zadruga ima oko 70 članova – učenika (broj se mijenja u školskim godinama), šest voditelja, a u radu joj pomažu vanjski suradnici. Osnivanju zadruge i podizanju voćnjaka pomogla je donacijama Zaklada Adris putem dva projekta Osnivanje keramičarske skupine i nabava keramičarske peći 2011. godine i projekt Osnivanje voćnjaka 2013. godine prepoznati su kao kvalitetni za učenike i cijelu lokalnu zajednicu, a dobivena sredstva iskorištena su za nabavu keramičarske peći, sadnica voćki, žice za ogradu, kosilice i alata potrebnog za uređivanje i njegu voćnjaka.

Voćnjak je uređen na zemljištu pokraj škole na 2500 četvornih metara, a formiranje je započelo ograđivanjem i pripremom za sadnju voćki. Uz pomoć roditelja, djelatnika i mještana učenici zadrugari 2013. godine zasadili su 120 sadnica voćki, od čega je 60 sadnica jabuka, a ostalo su šljive, trešnje, višnje, breskve, dunje, kruške, nektarine, ribiz, aronija i lješnjak.

U prvoj godini bilo je važno uređivati oko voćki i redovito ih zalijevati, a u proljeće 2015. godine počeli su orezivanje i njega voćaka u kojima je veliku pomoć pružila djelatnica Savjetodavne službe Slunj.

Zadrugari – članovi voćarske skupine imali su priliku naučiti kako se pravilno orezuju i njeguju voćke. Redovito su čistili oko mladih voćki kako bi do njih doprlo dovoljno vlage, a ujesen su stigli prvi plodovi, dunje. Prvo voće u školskom voćnjaku izazvalo je veliku radost svih učenika i djelatnika škole. Tijekom svih godišnjih doba članovi voćarske skupine i svi učenici posjećivali su voćnjak radi njegova održavanja, ali i nastavnih sati koji su bili posvećeni prirodi i ekologiji.

U svim procesima rada u voćnjaku, u praktičnom dijelu, učenici uče o njegovanju voćki pa se kod njih razvija svijest o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, potiču marljivost, timski rad, inovativnost i poduzetnost.

Uz voćnjak, važan dio zadruge Jabuka je spiralni začinski vrt koji su u školskom dvorištu postavili i u njega zasadili začinsko bilje predstavnici UDRUGE EKO-PAN KARLOVAC uz pomoć učenika. Začinski vrt primjer je kako se na malo prostora može uzgojiti cijela lepeza korisnih biljaka. Na malom spiralnom vrtu zasađeni su bosiljak, vlasac, pelin, matičnjak, lavanda, bosiljak, kadulja, kopar, menta, origano i timijan. Vrt je zasađen u proljeće 2015. godine, a već ujesen su uslijedili berba, sušenje i pakiranje začinskog i ljekovitog bilja, u čemu su učenici – zadrugari sudjelovali u svim procesima. Maštovitošću voditeljice zadruge i zadrugara nastala je ambalaža u koje su začini pakirani i kasnije darivani donatorima, gostima i sudionicima školskih natjecanja u OŠ Cetingrad. Godine 2016. s tim proizvodom učenici su školu predstavljali na međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga i osvojili sedmo mjesto. Rad u začinskom vrtu učenicima je izuzetno zanimljiv zato što su sudjelovali u svim procesima od nastanka vrta do gotovog proizvoda, rezultati su bili brzo vidljivi i mogli su doslovno ubrati plodove svog rada. Biljke u začinskom vrtu su trajnice, potrebno im je malo njege, a svake godine ponovno su spremne obogatiti ponudu učeničke zadruge.

Keramičarska, likovna i cvjećarsko-ekološka sekcija svojim radom podupiru rad zadruge izradom raznih predmeta kojima su motiv voćnjak, ime zadruge i poznata mjesta cetingradskog kraja. Trude se iskoristi što više prirodnih materijala te pomoću njih izrađuju ukrasne i uporabne predmete. Njihovom kreativnošću nastale su platnene vrećice sa slikom cetingradske crkve za pakiranje lavande, božićni vjenčići nastali su od češera iz školskog dvorišta, a oblikovanjem gline magneti, privjesci, razne posude s tradicijskim i motivima cetingradskog kraja.

Voditelji zadruge i zadrugari njeguju tradiciju cetingradskog kraja i trude se prenijeti je što većem broju učenika. Primjer su radionice pisanja pisanica – običaj ukrašavanja uskršnjih jaja iglom na koje se rado odazivaju roditelji, učenici i mještani.

Proizvodi nastali trudom zadrugara izlažu se u školi dva do tri puta godišnje tematski pri održavanju priredbi, u povodu državnih blagdana te u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili ispred crkve, ovisno o vremenu, uz prigodne blagdane. Prihod od proizvoda koristi se za potrebe zadruge, za nabavu novog materijala i pribora za rad.

Zadruga Jabuka OŠ Cetingrad ostvarila je i ostvaruje zadane ciljeve zbog kojih je osnovana: potiče povezivanje učenika s prirodom, ukazuje na gospodarske mogućnosti koje nudi okruženje u kojem učenici žive, potiče kreativnost i poduzetničkih duh učenika.

…………………….

Božica TOMINAC, školska knjižničarka OŠ Cetingrad

……….

Zanimanjem je diplomirana politologinja i diplomirana bibliotekarka. Zaposlena u OŠ Cetingrad i OŠ Katarine Zrinski Krnjak na radnom mjestu školske knjižničarke. U neposrednom radu s učenicima potiče ih na čitanje, upoznaje ih s pravilnom uporabom informacijsko-komunikacijskih tehnologija i uključuje u projekte na lokalnoj i državnoj razini. U stručnom radu nastoji osuvremeniti školske knjižnice u kojima radi i učiniti ih nezaobilaznim dijelom nastavnog procesa.