POSTANI PUSTOLOV I IZUMI VREMEPLOV
Projekti koji potiču društveno odgovorno ponašanje
Otkrij tajnu za budućnost sjajnu
objavljeno: 16. srpnja 2020.

Kraj ovogodišnje nastavne godine nije oglasilo školsko zvono, u većini škola hodnicima nije odjekivao veseo žamor najmlađih učenika, a radost zbog konačnog završetka takve, zahtjevne i izazovne, nastavne godine dijelili su svi koji su na bilo koji način bili povezani s obrazovanjem.

No unatoč svim teškoćama i problemima, nastava se izvodila svojim tijekom, a nije izostala ni međusobna suradnja škola i Školske knjige. Jedan od oblika podrške i suradnje iz širokog područja međusobnih interesa odnosi se na poticanje društveno odgovornog ponašanja, i to provođenjem projekata. Donedavno riječ projekt nije bila omiljena u školama, no globalne su promjene utjecale ne samo na to da se promijeni odnos prema projektima nego i na to da se prihvati njihova nužnost u svakoj poslovnoj sredini koja teži kvaliteti, pa tako i u školi.

Svim sudionicima projekta još jednom zahvaljujemo vjerujući da je dio školskih sredina, a time i dio našeg planeta, postao ugodnije, ljepše, sigurnije i sretnije mjesto za život!

Baš kad se cijeli sustav obrazovanja suočio s najvećim suvremenim svjetskim izazovom, objavljen je i poziv školama da sudjeluju u provedbi projekta Otkrij tajnu za budućnost sjajnu. Iako je nastao s optimističnom namjerom da potakne škole na proaktivno razmišljanje i djelovanje, već pri samoj objavi tog projekta postalo je upitno zanimanje za njegovu provedbu jer su se svi kapaciteti usmjeravali na pronalazak hitnih rješenja za suočavanje s tek proglašenom pandemijom.

No usprkos nižim početnim očekivanjima, za sudjelovanje u projektu pristiglo je mnogo kvalitetnih prijava koje su inovativnim rješenjima, kreativnim uradcima i proaktivnim pristupom potaknule lokalne zajednice na djelovanje. Projekt je trajao od početka travnja do završetka nastavne godine, a s pomoću projektnih tema Prenamijeni i promjenu pokreni, Primjerom pokaži kakav svijet ti je draži i Postani pustolov i izumi vremeplov nastojala su se obuhvatiti široka područja školskih interesa, potreba i mogućnosti izvedbe.

Prema riječima učitelja koji su sudjelovali u našem projektu njime smo pridonijeli tomu da nastava postane zanimljivija te da se pronalaze maštovita i kreativna rješenja za ekološke probleme u neposrednoj školskoj okolini. Osim toga, međusobno smo se poticali na odgovornije ponašanje prema svijetu oko sebe.

Završetak ovog projektnog ciklusa najavljuje društveno „lakše” teme, poziva na druženje uz morske ili riječne obale, na istraživanje nekog još neistraženog kutka domovine, a čim se oglasi prvo školsko zvono, očekuju nas novi izazovi, nove projektne teme i zasigurno odgovor na pitanje: Kako otkriti tajnu za budućnost sjajnu?

Sonja Pribolšan-Pongračić, voditeljica projekta