Ispiši stranice koje pomiču granice
Osnovna škola Hinka Juhna, Podgorač
Priča jednog izvanzemaljca
objavljeno: 31. ožujka 2021.

Osnovna škola Hinka Juhna, Podgorač

Učenici 4. razreda PŠ Budimci osmislili su inovativan način obrade lektirnog djela Hrvoja Hitreca „Eko, Eko“. Kao rezultat projekta nastao je razredni ekokutak za čitanje, digitalna audioslikovnica na čakavskom te slikovnica o neobičnom izvanzemaljcu, koja je uvezana kao knjiga te se nalazi u razrednom kutku za čitanje kojim se koriste svi učenici.

Osim toga, nastali su i interaktivni digitalni sadržaji: slagalice u web 2.0. alatu i ekološka matematička igra, koja sadrži zadatke, ali ujedno je i ključ za slagalicu koja skriva glazbene instrumente.

Nakon videopoziva studentice Odjela informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru koja im je čitala ulomke romana učenici su Zemljanima pisali poruke na čakavskom narječju.

Eko iz projekta postao je i spremnik za skupljanje plastičnih čepova (sudionici su akcije Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske).

Izvanzemaljac je letjelicom sletio i na vukovarski vodotoranj, nastao kao rezultat rada na satima likovne kulture.

Eko ih je potaknuo na sadnju mladica stabala duda u prostoru školskog vrta, čime su se upisali na svjetsku kartu zasađenih stabala i sudjelovali u globalnoj akciji #PlantED.

Eko je došao na naš planet poučiti nas ekologiji, a četvrtaši su projektom to znanje pokušali prenijeti na ostale Zemljane.

Slikovnica se nalazi na poveznici:

https://read.bookcreator.com/QGj2b5yS4HfGGtG2nxX04XzJRiC2/Je5-HdTeSSypVtFMia5Hfg

Interaktivni digitalni materijal nastao u projektu:

Slagalica 1)   http://bit.ly/38ofsiH

Slagalica 2)   http://bit.ly/2Kg4MLa

Vidljivost:

https://bit.ly/3nHJlRt

Projekt je predstavljen roditeljima na virtualnom roditeljskom sastanku te kao primjer dobre prakse iz razreda na međunarodnom TeachMeetu, 15. prosinca 2020.