Iz drugih medija
■ OŠ VOĆIN UGOSTILA SOS DJEČJE SELO LADIMIREVCI POVODOM DANA VOĆINSKE ŠKOLE ■
Istraži Papuk srcem
objavljeno: 14. lipnja 2024.

Ovogodišnje obilježavanje Dana voćinske škole proteklo je u drukčijem ozračju nego proteklih godina. – Poduplali smo dječji smijeh, ostvarili velik broj novih prijateljstava, ispunili školsku zgradu i Papuk pozitivnom energijom. – poručila je ravnateljica OŠ Voćin Ines GUŽVIĆ.

Realizacija projekta ,,Istraži Papuk srcem” započela je 7. lipnja, a u sklopu njega je i obilježen Dan OŠ Voćin. Ideja o Projektu rodila se prije mjesec dana u razgovoru entuzijasta voćinske škole.

Želja je bila stvoriti project, koji će svakom godinom rasti, s ciljem razvijanja empatije, širenja prijateljstava, „lovom na više trenutaka bez ekrana“ i uključivanjem socijalno-osjetljive skupine, domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja će, zajedno s učenicima i djelatnicima OŠ Voćin, istraživati Papuk na dvodnevnom izletu čiju će realizaciju omogućiti sponzori.

Ove su godine gosti bila djeca i djelatnici SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Prvotna je zbunjenost gostiju i domaćina nestala u trenutku. Djeca ne poznaju granice i ne brinu ih razlike što su i dokazali mješovitim skupinama u raznim radionicama. Dječji su osmijesi preplavili radionice oslikavanja, sportske radionice, radionice o posebnosti Papuka, glazbene, kreativne te radionice o pružanju prve pomoći.

Prvi je dan, ispunjen brojnim aktivnostima i prirodnim okružjem, završio noćenjem u Planinarskom domu na Jankovcu.

Prvo iznenađenje drugog dana projekta bili su vitezovi Reda Ružice grada koji već godinama posjećuju SOS dječje selo Ladimirevci. Na Jankovcu su poučavali djecu streličarstvu, mačevanju i drugim vještinama, a nakon što su mali vitezovi svladali brojne srednjovjekovne vještine, projekt se nastavio posjetom Geo-info centru Voćin uz ljubazno i stručno vodstvo.

Iskrenim osmijesima, mnoštvom zagrljaja i prigodnim poklonima, učenici i djelatnici su nakon dva potpuno ispunjena dana 8. lipnja ispratili svoje goste iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

– U vremenu koje nas uči svemu i o svemu, a najmanje suosjećanju, Projektom planiramo vratiti izgubljeno i približiti djeci osjećaj empatije, tolerancije, razumijevanja i uvažavanja. Zahvaljujem svima koji su svojom nesebičnom podrškom omogućili da ideja ne ostane samo zamisao već doživi realizaciju, brojnim donatorima koji su željeli ostati anonimni, TZ Vrata Papuka, Hrvatskim šumama, PP Papuk, Općini Voćin, Općini Čačinci i Virovitičko-podravskoj županiji. Hvala učenicima, djelatnicima te predsjednici Vijeća roditelja na nesebičnom angažmanu i trudu. – poručila je Ines Gužvić, ravnateljica OŠ Voćin.

Iz Osnovne škole javljaju kako Papuk istražuju srcem i iduće godine, i onu nakon, i nadaju se kako će ovakvi vikendi na Papuku postati tradicija koje će se rado sjećati nadolazeće generacije.

 IZ DRUGIH MEDIJA | radioslatina.hr  ■