Iz drugih medija
ČAKAVICA POSTALA KAŠTELANSKI BREND
Obilježena 10. jubilarna manifestacija „Dica i čakavica“
objavljeno: 23. svibnja 2022.

U kino dvorani Sv. Juraj u Sućurcu bogatim je programom obilježena tradicionalna manifestacija Dica i Čakavica, koju je ove godine organizirala škola Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice. Oko 150 djece nastupilo je na sućuračkoj pozornici i to iz kaštelanskih, hvarskih i splitskih vrtića, a  uz učenike iz kaštelanskih osnovnih škola, sudjelovali su i učenici iz Splita, Dugopolja, Trogira, Segeta, Marine, Brača i Hvara. Gost večeri bio je čakavski pjesnik Nadan Dumanić.

Bila je to večer u kojoj su oko sat i pol vremena djeca izvela cijeli niz recitacija i kratkih igrokaza uz pomoć svojih mentora, i to na čakavici područja iz kojeg dolaze, čuvajući tako kripost naših riči, najavile su voditeljice na samom početku. Svu ljepotu ovog narječja prikazala su djeca iz 12 osnovnih škola, četiri vrtića i dječjeg kaštelanskog kazališta i to kroz tridesetak točaka.

Veliku podršku djeci pružila je publika u kojoj su osim roditelja djece bili i predstavnici škola i vrtića. Uz domaćina manifestacije ravnatelja škole kneza Trpimira Zorana Blaževića, sudjelovala je i ravnateljica škole Bijaći Jadranka Šošić, idejna začetnica manifestacije, zahvaljujući kojoj je čakavica postala kaštelanski brend.

– Nakon pauze od dvije godine, zbog svima nama poznatih korona okolnosti, ponovno smo se okupili i velika mi je čast i zadovoljstvo vidjeti ovoliki broj djece i mentora s kopna i mora. Ideja je bila da manifestacija bude mobilna, da teret domaćinstva svake godine bude na nekom drugom. Zahvaljujem školi Knez Trpimir, ravnatelju Zoranu Blaževiću i koordinatorici Marini Nikolić i svim kolegicama i kolegama koji su se potrudili da danas naprave ovaj lijepi program – kazala je Šošić i dodala da su kolege dale vjetar u leđa ovoj ideji.

Iznimno je važno da mi kao jedan brojčano mali narod njegujemo i volimo ono što je naše, a od čakavice je sve počelo i Judite Marka Marulića oca hrvatske književnosti, zadovoljno je istaknula Šošić i zahvalila gostu večeri čakavskom pjesniku Nadanu Dumaniću koji ih redovito prati na manifestaciji „Dica i čakavica“.

Uz učenike iz škole koja je ovogodišnji domaćin susreta, sudjelovali su i učenici iz škole Kneza Mislava iz Sućurca, Ostrog iz Lukšića i Bijaća iz Novog, potom splitskih škola Spinut, Manuš, Trstenik. Ali i škola, iz Segeta Donjeg škola Kralja Zvonimira, škola Dugopolje iz Dugopolja, škola Bol s Brača, škole Hvar te iz vrtića Smokvica iz Kaštela, DV Marjan, P.O. Kekec i P.O. Tamarin te s Hvara DV Vanđela Božitković, DV Jelsa i P.O. Svirče.

Kako je manifestacija mobilnog karaktera, sljedeću godinu djecu i učenike čakavice će ugostiti škola Bol, 2024. godine će susret organizirati škola iz Dugopolja, a potom škola u Segetu Donjem.

■ IZ DRUGIH MEDIJA | kastela.org  ■