Iz drugih medija
OSNOVNA ŠKOLA HARFA
Prva privatna škola u Splitu otvorila svoja vrata
objavljeno: 8. rujna 2020.

Prva privatna osnovna škola u Splitu danas je krenula s radom. Škola Harfa projekt je poduzetnice Irene ORLOVIĆ, vlasnice izdavačke kuće Harfa, koja već godinama objavljuje literaturu iz područja ranog poticanja emocionalnog i intelektualnog razvoja djece te održava edukacije stručnjaka i roditelja.

Škola se temelji na neuroznanosti, a djeca će u njoj, uz osnovna znanja, učiti i neke nove vještine. Važeći kurikulum Ministarstva znanosti i obrazovanja tako će pratiti kroz posebno strukturirane nastavne programe, iskustveno usvajanje znanja i projektni rad. Osim toga, učenici će imati priliku savladati komunikacijske i prezentacijske vještine, kako bi razvijali emocionalnu inteligenciju.

Ovu školu smatram krunom svog dosadašnjeg rada. Emocionalnom i intelektualnom razvoju djece posvetila sam cijelu karijeru pa je otvaranje škole, u kojoj će stečeno znanje biti praktično primijenjeno, bio logičan iskorak. Kada govorimo o obrazovanju u Hrvatskoj, svi smo svjesni njegovih brojnih nedostataka koji se prije svega očituju u pasivnom učenju, odnosno bubanju nepotrebnih informacija napamet, bez poticanja kritičkog promišljanja ili pak individualnog pristupa učeniku. Smatram da je ovo mali korak naprijed prema promjeni u našem obrazovnom sustavu, koja će učenicima omogućiti da zavole učenje i da razvijaju svoje kompetencije na najbolji mogući način – pojašnjava osnivačica škole.

Drugačiji pristup obrazovanju nije nepoznanica ni ravnateljici i učiteljici škole Jeleni Mariji BILANDŽIĆ.

Naime, ova magistra primarnog obrazovanja kontinuirano se stručno usavršava u području obrazovnih znanosti, ali i informacijsko komunikacijske tehnologije (IKT-a).

Odgoj i obrazovanje djece najkompleksnije je područje rada u kojem je, u svakom trenutku, sve i svatko prioritet. U svom učiteljskom radu i do sada sam primjenjivala drugačiji, individualni pristup te suvremene metodologije, kako bih pomogla učenicima da svoj potencijal maksimalno iskoriste – poručila je Bilandžić.

Škola se prostire na 3000 metara četvornih, a smještena je u području Samostana svetog Ante. U interijeru na dvije etaže i vanjskom prostorom koji uključuje veliku zelenu površinu, od danas tako nova znanja stječe prva generacija splitskih prvašića.

■   IZ DRUGIH MEDIJA  ■   dalmatinskiportal.hr  ■