Iz drugih medija
PRESTAVLJAMO IVANU VALJAK ILIĆ, 37-GODIŠNJU PROFESORICU NJEMAČKOG JEZIKA
Trudim se da djeca zavole njemački jezik i riješe se straha
objavljeno: 25. studenoga 2020.

Najdraži profesori su onih kojih se sjećamo još dugo nakon završetka školovanja – ne toliko zbog samog gradiva koje su nam prenijeli, nego zbog vrijednosti koje su nam usadili, a jedna od onih koje će učenici pamtiti svakako je i Ivana Valjak Ilić, 37-godišnja profesorica njemačkog jezika. 

„Volim riječ učiteljica više nego riječ nastavnica, iako mi se radno mjesto, budući da radim u srednjoj školi, zove “nastavnik njemačkog jezika”, kaže Ivana. (…)

Nakon studija, Ivana se relativno brzo zaposlila u Osnovnoj školi Dubrava. Dubrava je mjesto u Zagrebačkoj županiji, a tamo je provela deset godina. Radila je na matičnoj i u tri područne škole te predavala učenicima od 4. do 8. razreda. (…)

Početkom 2019. prešla sam u Srednju školu Vrbovec. Novi izazov za mene, uzrast učenika s kojima nisam imala puno iskustva, novi kolektiv… No, ipak bliže kući. Kako sam oduvijek voljela učiti i imam potrebu za intelektualnim napretkom, moje učenje nije završilo s krajem studija.

Redovito pohađam, ali i održavam edukacije namijenjene učiteljima i nastavnicima, a to je prilika i da moj i ekstrovertirani karakter ima prostora. Upoznala sam brojne divne kolegice i kolege, s mnogima surađivala ili surađujem i tako sam počela raditi i na udžbeničkoj seriji. Zadnjih pet godina sa suatoricom Jasminom Trohom pišem udžbenike za njemački kao prvi strani jezik, za učenike od 5. do 8. razreda. I Jasmina je među nagrađenim odgojno-obrazovnim djelatnicima, pa je to još jedan znak da ono što radimo netko i vrednuje kao dobro.

Biti među 504 nagrađena je poseban osjećaj. Moram priznati da se u trenutku prijavljivanja nisam previše nadala da ću biti među njima. No, protekla je godina zaokružila neke projekte koji dulje traju, pa sam tako imala što i priložiti u prijavi, govori nam Ivana koja je proglašena jednom od najboljih nastavnica u prošloj školskoj godini. (…)

Moja je misija razuvjeriti učenike i dati im temeljna znanja iz njemačkog. Nemam iluzija da u dva sata tjedno u četiri godine (predajem početnicima) bez dodatnog angažmana netko može jezik naučiti na visokom stupnju. No, može ga kvalitetno naučiti na osnovnoj razini, komunicirati, riješiti se straha od pogrešaka i imati pozitivan stav prema njemačkom. Uvijek im govorim, ako znate pitati kako nekamo doći, znate kupiti ili naručiti nešto za jelo, ispuniti jednostavan obrazac, onda ste već puno učinili.

Njemački sam zavoljela čim sam ga počela učiti, u 4. razrednu osnovne škole, i uvijek se trudim svoje oduševljenje dočarati učenicima. Često se sjetim dana kad sam ispunila anketni listić za izbornu nastavu. Tko zna kako bi moj život izgledao da nisam učila njemački. Hvala mami i tati što su rekli ‘upiši se’, kaže profesorica Ivana, koja živi u Zagrebu, a radi u Vrbovcu. Cijeli razgovor s Ivanom Valjak Ilić pročitajte OVDJE.

■ IZ DRUGIH MEDIJA ■   diva.vecernji.hr  ■