Iz drugih medija
UZOR ŠKOLA ■ AGRONOMSKA ŠKOLA ZAGREB ■
Uče o prirodi, 80% nastave im je praksa i ne fali im motivacije za pokretanje biznisa
objavljeno: 8. svibnja 2022.

Dok se mnogi učenici i studenti žale kako im nedostaje praktičnog rada u okviru obrazovanja, u Agronomskoj školi Zagreb to nije slučaj. Ovdje vrt, staklenik i plastenik služe kao učionice, a profesori rade rame uz rame s učenicima.

Na pomolu je kiša, ali nekolicina učenika u zelenim kutama drži motiku i okopava zemlju. Iz staklenika se čuje ženski glas koji objašnjava kako izgledaju listovi zdrave paprike. Znatiželjno razgledavajući prostor školskog dvorišta, prolazimo pokraj nasada šarenih tulipana i razmišljamo kako će ovo biti savršena pozicija za fotografiju. Malo dalje, u kutku školske zgrade, čeka nas ljupki dućančić Pušlek s namirnicama i proizvodima koje su stvorile ruke mladih agronomskih stručnjaka. 

– Da, ovo su sve naši proizvodi. Voće i povrće nije ničim tretirano, mlince su ispekli agroturistički tehničari od jaja kokica hrvatica koje se nalaze na Agroturističkom poligonu u školskom vrtu, a ovi aranžmani djelo su vrijednih ruku naših učenica zanimanja cvjećar. Svi ti proizvodi zapravo su produkt naše praktične nastave, koju provodimo u našim zaštićenim prostorima (stakleniku i plastenicima, od kojih je jedan namijenjen hidroponskom uzgoju povrtnih kultura), a imamo i mali voćnjak – opisuje namViktoria Harauzek, učenica trećeg razreda zanimanja agrotehničar.

Sve poželjnije zanimanje, što prepoznaju i mladi

Na pitanje što misli nakon škole Viktoria nam odgovara da intenzivno razmišlja o upisu Agronomskog fakulteta i nada se karijeri u nekom laboratoriju. Taman na vrijeme da čuje njezinu posljednju rečenicu, pridružila nam se profesorica Marija Bošnjak. S vidnim ponosom u očima, položila je ruke na ramena svoje učenice i objasnila nam po čemu su svi njezini učenici tako posebni. 

– Mogu slobodno reći da našim učenicima ne nedostaje motivacije za radom u poljoprivrednom sektoru. Ne moramo ih ni na što tjerati. Dapače, imam tu sreću da radim s mladima koji zapravo potiču mene da budem bolji nastavnik. S obzirom na to da sam voditeljica nastave, trenutno predajem samo učenicima u zanimanju tehničar fitofarmaceut, a prije toga sam u 23 godine rada predavala gotovo u svim zanimanjima i to je iskustvo koje ću zauvijek nositi sa sobom – objašnjava nam profesorica Bošnjak.

Agronomska škola Zagreb inače ima tradiciju dugu 77 godina u obrazovanju učenika za strukovne kvalifikacije u poljoprivredi. Škola osposobljava mlade za čak sedam različitih zanimanja: tehničar – vrtlar i fitofarmaceut, agroturistički tehničar i agrotehničar te cvjećar, vrtlar i voditelj poljoprivrednoga gospodarstva. Ovaj posljednji smjer uveden je ove školske godine, kad je škola primijetila potrebu za zvanjem s kojim mladi mogu raditi na vlastitim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i u poljoprivrednim tvrtkama i zadrugama. Kako saznajemo, mnogo njih planira nastaviti obiteljski posao. Cijeli tekst PROČITAJTE OVDJE.

■  IZ DRUGIH MEDIJA ■ 24sata.hr