Iz drugih medija
IZ DRUGIH MEDIJA | U MAGAZINU BESTBOOK KOJI IZLAZI UZ EXPRESS RAZGOVOR S PJESNIKINJOM OLJOM SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ
Uvijek slijedim srce, ali to nije nešto što bih apsolutno preporučila
objavljeno: 2. listopada 2021.
Fotografija: Mladen Jergović
Fotografija: Mladen Jergović

U razgovoru pod nazivom Uvijek slijedim srce, ali to nije nešto što bih apsolutno preporučila, spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević govori o novoj zbirci pjesama Zaljubljena u čitav svijet, nedavno objavljenoj u nakladi Školske knjige. Intervju je izašao u novom broju magazina BestBook koji izlazi jednom mjesečno uz Express.

Olja Savičević Ivančević u njemu otkriva da je svoju spisateljsku karijeru započela još kao četrnaestogodišnja (!) djevojčica. Ovdje donosimo ulomak iz intervjua, a cjelovitu verziju možete pročitati u magazinu BestBook koji je upravo na kioscima.

Kako je nastala ova zbirka sastavljena od tri različita ciklusa koji u konačnici slave djetinjstvo, prijateljstvo, radost, ljubav i igru? 

– To valjda čine sve dječje pjesme, slave dobre stvari i igraju se; igra je vesela stvar, zafrkancija, ali može biti i bunt. Negdje smo to izgubili, danas postoje mnogobrojne kreativne radionice koje djecu uče zaigranosti i spontanosti kao da su se mali ljudi već prestrašili svijeta i njegovih očekivanja.

Pjesme za djecu najčešće su šašava vrsta poezije, pune zabave. Ako djeci ponudimo takvo veselje u djetinjstvu, posredovanjem umjetnosti, vjerujem da će ona to osjetiti i znati da radost postoji u nama, a ne nužno izvan nas, što je dobar start.

Zbirka je nastala sama od sebe, bez plana, i to tako što sam posljednjih desetak godina surađivala s kazalištima za djecu. Dok sam živjela u Splitu, najviše sam surađivala s Gradskim kazalištem lutaka i u tom sam razdoblju napisala pedesetak songova za razne kazališne predstave. Nisu svi songovi jednako dobri i uglazbljeni za pozornicu i na papiru, ali određen dio dosta se dobro čita, a kako imaju ritmičnost i melodičnost, mlađima su pamtljivi. Njih sam sredila i skupila u ovu zbirku, a konačan je odabir djelo urednice. 

Najstarija pjesma u zbirci je Luda glava koja je nastala kad sam bila petašica, a naslovna Zaljubljena u čitav svijet, koju sam pisala kao šestašica, sada je u čitankama za peti razred. Ukupno su tri napisane u osnovnoj školi i objavljene u mojoj prvoj zbirci, zbirčici zapravo, koju je 1988. izdala moja osnovna škola u Kaštel Lukšiću.