Iz drugih medija
UDRUGA STUDENATA POVIJESTI ISHA ZADAR I HOTELIJERSKO-TURISTIČKA I UGOSTITELJSKA ŠKOLA ZADAR
Zadarski studenti oživjeli jela drevnog Rima
objavljeno: 22. studenoga 2021.

Udruga studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar organizirali su u Studentskom klubu “Božo Lerotić” radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«, na kojoj su studenti i učenici mogli vidjeti kako su kuhali stari Rimljani i Grci, što su najviše voljeli jesti, ali i kako im je izgledao život, koliko su dugo spavali i u koje su vrijeme objedovali.

Radionica je proizišla iz kolegija »Društva antičke Grčke i Rima«, nakon čega su studenti iz ove udruge željeli naučeno znanje prikazati u stvarnosti.

U uvodnom dijelu predavanja su održali doc. dr. sc. Zrinka Serventi, prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, prof. mag. hist. Roko Sven Surać, Tea Miše i Karla Genda, nakon čega su svi zajedno mogli kušati pripravljene delicije.

– Rimljani su imali specifično poimanje vremena, o kojemu nisu puno vodili računa. Kada su iz ratovanja donijeli sunčanik godinama su krivo mjerili vrijeme, jer je on bio kalibriran na sicilijansko podneblje. Nakon što su napokon 164. godine postavili sat kalibriran za rimsko vrijeme, satovi su postajali sve kompleksniji, pa čak i statusni simboli. Ipak, znali su da postoji vrijeme za rad i vrijeme za odmor te su tvrdili ako se to dvoje pomiješa da čovjek pati od nesanice, bolesti i na kraju umre, prezentirala je docentica Serventi.

Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila kako su stari iskazivali čašćenje bogovima prije jela. Kada bi priređivali večere ili gozbe svi uzvanici po dolasku bi morali oprati ruke i noge kako bi na objed stigli pročišćeni. […]

Mag. Surać dao je povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane, dok su studentice Miše i Genda iznijele brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu i rimskom stolnom posuđu.

Nakon predavanja studenti su s nestrpljenjem krenuli u kušanje slastica. Na stolu kojega su pripravili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni mentorima Renatom Kraljevom i Mirkom Poljakom, našlo se svega: začinjenih dagnji (in mitulis), pečene teletine na antički način (vitellina fricta), sufli od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhanih jaja s umakom od kikirikija, pečene piletine, slatkih loptica s mendulama… […]

Učenica Michelle Vukinović objasnila je kako su ljudi u antici koristili dosta začina, a najpopularniji je bio garum, koji se stavljao i na slatka i slana jela. Radio se od usitnjenih srdela, koje su fermentirale na suncu i na kraju pretvorene u pastu.

Iz Udruge studenata povijesti ISHA Zadar zahvalili su svom Odjelu, pročelniku doc. dr. sc. Zlatku Begonji i Sveučilištu u Zadru na podršci,  ravnateljici HTUŠ Diani Radić Škara, Arheološkom muzeju Zadar i Zavičajnom muzeju Benkovac na posudbi odjeće i opreme za rimske legionare i svim studentima koji su volontirali u ovom projektu. Cijeli tekst pročitajte OVDJE [ IZ DRUGIH MEDIJA | universitas-portal.hr ]

ZAČINJENE DAGNJE [in mitulis]

SASTOJCI:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska

OPIS:
Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.


PEČENA TELETINA [Vitellina fricta]

SASTOJCI:
800 g – 1 kg teletine
300 g grožđica
1 žlica meda
žlice vinskog octa
200 ml vina
100 ml maslinova ulja
100 ml sirupa od smokva
1 čajna žlica soli
papar
kim
origano
malo češnjaka u prahu

OPIS:
Pržiti teletinu u maslinovom ulju dok nije gotova. Pomiješati grožđice, vino, ocat, med, ulje, sol i začine i kratko prokuhati u posebnom loncu. Preliti umak preko mesa i kuhati lagano još 10 minuta.


KUHANA JAJA S UMAKOM OD KIKIRIKIJA [Ova cocta et condimentum eros]

SASTOJCI:
4 tvrdo kuhana jaja
0,5 kg kikirikija
1 žlice  octa
malo papra i lišća celera

OPIS:
Kikiriki močiti u octu 3-4 sata. Usitniti i izmiješati sve sastojke za umak. Umak servirati uz jaja.


SUFLE OD MALIH RIBA  [Patina de pisciculis]

SASTOJCI:
500 g kuhanih fileta malih riba ili cijele sardele
150 g grožđica
pola čajne žlice svježe mljevenog papra
1 žlica sjeckanog korijena celera
1 žlica origana
2 mala režnja češnjaka
200 ml ulja
50 ml ribljeg umaka ili pola čajne žlice soli
vino
malo palente

OPIS:
Izmiješati grožđice, papar, celer, origano, češnjak, vino, riblji umak i ulje i sve staviti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo. Dodati kuhanu ribu, zgusnuti s malo palente i poslužiti.